Thord Backman upplevde hot, trakasserier och kränkande särbehandling under många år på jobbet.
Thord Backman upplevde hot, trakasserier och kränkande särbehandling under många år på jobbet.
Foto: Privat

Thord blev mobbad på jobbet – fick sparken efter 36 år

Närmare 700 000 människor har upplevt mobbning på arbetsplatsen. För Thord Backman började trakasserierna när han i rollen som skyddsombud försökte göra arbetsmiljön bättre för sig själv och sina kollegor. Under åren som följde skulle Thords tillvaro på jobbet fyllas av samtal inspelade i hemlighet, hot, trakasserier och slutligen ett avsked.

En miljon svenskar upplever flera gånger i månaden ett psykiskt obehag av att gå till jobbet. 700 000 har upplevt trakasserier och mobbning på arbetet det senaste året. Det skriver Sveriges företagshälsor i rapporten Jobbhälsobarometern från 2016.
– Sakta men säkert bryter ju något sådant här ner en människa, säger Thord Backman och syftar på de år han själv utsattes för mobbning och kränkande särbehandling på jobbet av sina arbetsledare och chefer.

Thord Backman berättar att han alltid kände sig bevakad och ifrågasatt av sin arbetsledare. Av kollegor fick han höra att arbetsledaren pratat kränkande om honom när han inte var närvarande. Thord fick inte heller ha kvar sin tjänst utan omplacerades utan någon förklaring.
– Allt det här fick mig att må väldigt dåligt. Det var mycket användande av härskartekniker för att skrämmas, men jag försökte alltid bemöta det med sakliga argument, säger han.

⇒LÄS MER: Psykologen: Därför sker mobbning på jobbet

När arbetsledaren slutade på företaget hoppades Thord att tillvaron skulle lugna ner sig, men så blev det inte. Thord och en annan kollega var skyddsombud, vilket innebar att de hade ansvar för att bevaka skyddet mot ohälsa på arbetsplatsen. Vid ett tillfälle tvingades Thord Backman sitta i lunchrummet tillsammans med resten av sina arbetskamrater och lyssna på hur vd:n, som stod längst fram, öppet pratade illa om de båda skyddsombuden.

Talet spelades in och det kunde sedan de båda skyddsombuden använda för att bevisa den mobbning de utsattes för. Efter den händelsen tvingades företaget betala ett skadestånd till Thord Backman och det andra skyddsombudet såväl som till fackförbundet Transport. Vd:n ålades också att be om ursäkt inför alla anställda samt bekosta utbildningar i arbetsmiljö på företaget.

Men vad var då orsaken till mobbningen? Enligt Thord Backman började det hela då han och en kollega i rollen som skyddsombud påtalade stora brister i arbetsmiljön och krävde en plan för hur de skulle åtgärdas. Enligt Thord Backman kunde vd:n inte hantera kritiken.
– Vi gjorde bara vårt jobb som skyddsombud. Men vi möttes av ilska och skrik, vi fick höra att vi var ”bittra fiender” och att det nu var ”vi mot dem”.

⇒LÄS MER: Forskaren förklarar: Vad är mobbning?

Hösten 2014 kallades Thord in på ett möte. Enligt Thord fick han där och då veta att han blivit uppsagd. En arbetskamrat hade i hemlighet spelat in Thord när han i lunchrummet pratade om sina upplevelser av mobbningen och vad han tyckte om ledningen på arbetsplatsen. Inspelningen använde vd:n sedan som underlag för att ge Thord sparken. Medan Thord tvingades gå hemma gick facket in och försökte få avskedet ogiltigförklarat.
– Jag är väldigt besviken på hur facket skötte allt. Jag begärde hjälp men de gjorde inte vad de skulle göra i tid. I förlängningen ledde det till att jag fick sparken. På så vis kan jag inte tycka att de har dragit sitt strå till stacken.

Till slut kontaktade Thord en advokat specialiserad på arbetsrätt och mobbning på jobbet. Med hjälp av advokaten nådde de en överenskommelse med Luleå kommuns personalchef och företagets vd. Thord fick 370 000 kronor i skadestånd, men jobbet fick han aldrig tillbaka.

⇒LÄS MER: Upplever du mobbning på jobbet? Hit kan du vända dig

Det har nu gått över två år sedan Thord Backman fick lämna den arbetsplats där han tillbringat 36 år. Mobbningen har tagit hårt på honom och tanken på att han fick sparken för att han försökte sköta sitt jobb som skyddsombud gör honom arg.
– Jag är fortfarande sjukskriven och arbetslös. Idag blir jag fort trött och tappar fokus. Men jag vill aldrig tillbaka dit, jag har inte passerat stället sedan jag fick sparken.

Enligt Thord är skadeståndet han fick inte värt någonting i jämförelse med vad han har förlorat. Han vet att han inte är ensam om att uppleva mobbning på arbetsplatsen, men tycker att det inte görs tillräckligt idag för att få stopp på problemet.  
– Jag tycker att mobbning ska lagföras som ett brott. För att få bort det här beteendet på arbetsplatser tycker jag att den ansvariga ska få öppna plånboken och betala ett skadestånd själv. Då kanske man tänker en gång till innan man utsätter någon annan för det här.

Metrojobb har varit i kontakt med vd:n som avskedade Thord Backman. Personen är inte längre kvar på arbetsplatsen och vill inte kommentera händelserna.

⇒LÄS MER: Fackförbunden: Så hanterar vi mobbning på arbetsplatsen

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet