
Upplever du mobbning på jobbet? Hit kan du vända dig
Det finns en rad olika människor och organisationer du kan vända dig till om du upplever mobbning eller kränkande särbehandling på arbetsplatsen.
- Det ska finnas personer som du kan prata med på din arbetsplats. Kontakta skyddsombudet, företagshälsovården eller ditt fackförbund. Om du inte vill prata med ditt lokala fackombud kan du alltid vända dig till facket centralt.
- Du kan också vända dig till din chef om du känner förtroende för den personen.
⇒LÄS MER: Fackförbunden: Så hanterar vi mobbning på arbetsplatsen
- Det finns också ideella organisationer som jobbar mot mobbning i arbetslivet: Föreningen Stopp (foreningenstopp.se) och Organisationen mot mobbning (o-m-m.se).
- Om du behöver någon att prata med kan du ringa till Jourhavande medmänniska (08 – 702 16 80, www.jourhavande-medmanniska.com)
⇒LÄS MER: Forskaren förklarar: Vad är mobbning?
- Vill du göra en anmälan? Arbetsmiljöverket påpekar att arbetet med att förebygga mobbning på jobbet i första hand är en fråga för arbetsgivaren och skyddsombudet på arbetsplatsen. Du kan göra en så kallad ”arbetstagares anmälan” till Arbetsmiljöverket. AMV tar då ställning till om någon åtgärd behövs, det kan till exempel vara ett inspektionsbesök. Anmälan är sekretessbelagd, så om arbetsgivaren frågar kommer AMV varken bekräfta eller dementera att det finns en anmälan.
- För den som ser att mobbning förekommer på en arbetsplats och vill agera är det också i första hand chefen eller skyddsombud på arbetsplatsen som man ska gå till.
Källor: Arbetsmiljöupplysningen, Arbetsmiljöverket
⇒LÄS MER: Thord blev mobbad på jobbet – fick sparken efter 36 år