Elena Malakhatka arrangerar en VR-festival på KTH för att öka medvetenheten kring vad virtual reality kan användas till inom olika områden.
Elena Malakhatka arrangerar en VR-festival på KTH för att öka medvetenheten kring vad virtual reality kan användas till inom olika områden.
Foto: Privat/IBL/Alamy

Här är branschen som skapar spännande framtidsjobb

Virtual reality, eller VR, är branschen som just nu utvecklas i rasande fart. Enligt Elena Malakhatka, forskare vid KTH, kommer många nya jobb att skapas när VR letar sig ut ur underhållningsbranschen och istället appliceras på andra områden.  

”En helt ny verklighet, designad och byggd av människan genom fantasi eller information”. Så förklarar KTH-forskaren Elena Malakhatka begreppet virtual reality, eller VR. Hon arrangerar festivalen ”VR scientific festival” som hålls på KTH den 12-14 maj för att visa vad VR kan användas till inom olika områden. Enligt Elena Malakhatkaatt är VR en bransch som i framtiden kommer att öppna upp för många nya slags jobb.
– Problemet idag är att många förstår vad VR innebär generellt, men inte vad det kan användas till mer specifikt. Många företag idag vet inte hur de kan använda VR i sitt arbete, säger Elena Malakhatka.

⇒LÄS MER: Välj bransch med hjärta och hjärna – här finns jobben om fem år

Enligt Elena Malakhatka är VR-branschen i stort behov av fler som är intresserade av att arbeta med att utveckla området. Men samtidigt menar hon också att fler jobb kommer att skapas framöver när fler användningsområden inom VR upptäcks.
– Vi måste öka medveten om hur VR kan användas till annat än i underhållningssyfte. Det kan användas inom till exempel industrier, medicin, arkitektur och livsstil.

⇒LÄS MER: Experten: Här finns sommarjobben 2017

Hon menar att genombrottet för VR hände på så kort tid vilket har gjort att marknaden inte riktigt har hängt med. Att det råder brist på folk som arbetar med VR beror helt enkelt på att utvecklingen gått för fort.
– Vi har befunnit oss i en ”wow-fas” där alla tycker att VR är häftigt. Men nu går vi in i en ny fas som handlar om information och utbildning. Det är nu vi måste lära oss mer om vad VR verkligen är och hur vi kan jobba med det i olika sammanhang.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Patrick Grimlund:

Patrick Grimlund: "Misslyckanden behövs i alla människors liv"

Patrick Grimlund från Lyxfällan är den första gästen i Metrojobbs nya podcast Misslyckandepodden.

De fick drömpraktiken i Riksdagen

De fick drömpraktiken i Riksdagen

Riksdagsledamoten Mathias Tegnér, S, sökte en praktikant via Metrojobb. Det blev två stycken: Jasmin Ghaderi och Clara Zhong Bergander.

Sökes: 10 000 strippor till Super Bowl-veckan

Sökes: 10 000 strippor till Super Bowl-veckan

Här strippar de för att rädda sitt flygbolag Sökes: Män som vill näcka extra som strippor Super Bowl är en av världens största idrottshändelser och...

Fler artiklar inom Nyheter