För fem år sedan drabbades Terron Musgrove av en utmattningsdepression efter att ha arbetat för hårt utan att vila. Idag har han bytt bransch och tycker återigen att det är roligt att jobba.
För fem år sedan drabbades Terron Musgrove av en utmattningsdepression efter att ha arbetat för hårt utan att vila. Idag har han bytt bransch och tycker återigen att det är roligt att jobba.
Foto: Anna Åslund

Terron Musgrove: ”Det här lärde jag mig av min utmattning”

Skuld och skam var några av de känslor som Terron Musgrove brottades med när han drabbades av en utmattningsdepression för över fem år sedan. Idag tycker han återigen att det är roligt att jobba och har gjort motgångarna från sin värsta period i livet till sina största styrkor.

Efter många år av för hårt arbete och alldeles för lite återhämtning tog det till slut stopp för Terron Musgrove, 38, från Stockholm. En dag kom han inte ur sängen och han beskriver det som att all energi gick ur kroppen. Under sin utmattningsdepression kände han en stor skam för vem han var och hur han skött sitt jobb med det egna företaget han arbetat så hårt med att starta upp. Tankarna blev till elaka röster i huvudet som inbillade honom att han var galen.
– Vändningen kom när jag läste en artikel om utbrändhet i Metro. Det kändes som att jag läste om mig själv. Då förstod jag att jag inte är ensam i det här, det finns andra människor som gått igenom samma sak och som grejat det, säger Terron Musgrove.

⇒LÄS MER: Caroline jobbade med stresshantering – drabbades själv av utmattning

Han bestämde sig för att han ville ta sig ur situationen han befann sig i. Ett av de avgörande stegen kom att bli en utbildning i coachning som han sökte till för att bli bättre i jobbet att coacha sina anställda. Utbildningen fick honom att förstå att för att bli en duktig ledare var han tvungen att jobba med sig själv i första hand. Sakta men säkert började Terron må bättre och hitta sitt nya jag. Samtidigt brottades han med skuldkänslor, framförallt gentemot sin familj.
– Min son är två år och jag har massor av minnen från hans uppväxt. Det är annorlunda med min äldre dotter. Jag minns henne när hon var i samma ålder som min son, men jag minns inte detaljer från den tiden eftersom jag inte var lika närvarande mentalt då.

En stor sak som har förändrats hos Terron är att han nu ser på närvaro på ett helt annat sätt. Han kallar det en klyscha, men att ”leva i nuet” är viktigt.
– Det är viktigt att ha minnen. Även om det är en liten sak som att vi varit på en utflykt är det viktigt att komma ihåg och att minnena är härliga. Nu har jag förstått att jag själv är den enda som kan få det att bli så.

⇒LÄS MER: Stressen som leder till utmattningssyndrom – 6 tecken på att du är i riskzonen

Terron menar att han aldrig kommer att bli helt återställd från sin utmattning. Däremot har han idag verktyg för att hålla sig frisk och välmående. Verktygen hindrar honom från att hamna i sina gamla mönster igen.
– En av mina starkaste egenskaper idag är att jag lyssnar när andra pratar. När jag är ute i naturen är jag verkligen där. Jag ser och hör saker som jag tror att många ibland missar.

Idag har det gått fem år sedan Terron läste den där Metro-artikeln och påbörjade sin återhämtningsresa. Han är fortfarande egenföretagare, men har sadlat om och driver nu sitt eget företag inom coachning. Han har gått från att ha ett stort kontrollbehov till att våga be om hjälp och inkludera andra i sitt arbete.

Terron hoppas att hans berättelse ska hjälpa andra i samma situation, liksom någon annans historia hjälpte honom för flera år sedan.
– Alla kan göra misstag, men du är inte dina misstag. Vi måste ta en massa beslut hela tiden och ibland blir de bra, ibland dåliga. Några av de största motgångarna jag haft har jag idag kunnat vända till min fördel.

⇒LÄS MER: Jeff, 24, drabbades av utmattningssyndrom: ”Idag har jag lärt mig att göra ingenting"

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du ett för stort kontrollbehov?

Har du ett för stort kontrollbehov?

Ett symtom på kontrollbeteende i karriären är att du "måste" utföra alla uppgifter perfekt, eller att du håller fast vid dina åsikter till absurdum,...

Tips: Så kan du få ett knivskarpt minne i jul

Tips: Så kan du få ett knivskarpt minne i jul

Julhelgerna är sällskapsspelens högtid och ett perfekt tillfälle att träna upp ditt minne samtidigt som du har roligt.

Gör som Skalman – må bättre på jobbet

Gör som Skalman – må bättre på jobbet

Slarvar du med maten? Ny forskning visar varför det är så viktigt att äta på bestämda tider. Ät och sov på bestämda tider.

Fler artiklar inom Personlig utveckling