Foto: IBL/All over press

Så blir du ett proffs på att ringa kalla samtal

Om du vet var du vill jobba behöver du inte vänta på att just det företaget ska gå ut med en ledig tjänst som passar dig. Ett bra sätt för att få en arbetsintervju är att ringa ”kalla samtal”, alltså samtal där du själv ringer upp ett företag och presenterar dig och ber om att få en chans att komma på intervju. Managementkonsulten Lars Olofsson har ringt hundratals kalla samtal och ger sina bästa tips för hur du säljer in dig själv på telefon.

1. Våga börja
Enligt Lars Olofsson är ett varmt samtal när du ringer en person som du redan haft kontakt med tidigare, ni kanske till och med känner varandra lite. Ett kallt samtal, där du ringer en helt okänd person för att presentera dig, kan vara betydligt mer nervöst. Även om det kan kännas jobbigt att lyfta luren och söka jobb finns det inga genvägar – det är bara att börja öva. Ju fler samtal du gör, desto mer bekväm kommer du bli.
 
2. Berätta inte för mycket
Det viktigaste när du ringer kalla samtal är att du lägger fokus på rätt sak. Satsa på att sälja in dig själv med målet att få komma på ett möte eller intervju. Ge dig inte in i långa förklaringar om ditt cv eller varför du skulle passa perfekt på företaget. Du får ingen anställning direkt på telefonen, ha därför ett som mål att boka in ett möte.

LÄS MER: Karriärpanelen svarar: Så stor roll spelar första intrycket
 
3. Gör listor
Ring inte bara en person eller ett företag – gör en lista över arbetsplatser där du skulle vilja jobba. Därefter måste du ta reda på vem som är bäst att kontakta på företaget för att du ska få                                                                        Bild: Lars Olofsson. 
komma på en intervju. En bra idé är att börja med att ringa växeln
och ta reda på kontaktuppgifter till rätt person. När du sedan har en
lång lista med olika kontaktpersoner är det bara att börja beta av den.

 
4. Lär dig hantera ett nej
Se dig själv som en säljare som säljer in dig själv för att få komma på en arbetsintervju och visa vem du är. Bered dig på att du kommer få många nej när du ringer. Men en duktig säljare vet också att ju fler nej du får, desto närmare är du ett ja. Försök att inte ta ett nej allt för personligt – även om ett företag inte har behov av din kompetens just nu kan du få möjlighet att skicka in ditt cv för framtida rekryteringar.

LÄS MER: Karriärcoachen svarar: Det här måste du ta reda på om företaget innan intervjun
 
5. Skaffa egna förebilder
Har du personer i din närhet som är duktiga på att sälja och prata i telefon? Ta hjälp av någon som kan och försök lära dig knep och tricks för hur du charmar folk över telefon.
 
6. Följ upp
Även om du har som mål att få komma på en intervju betyder det inte att ditt arbete slutar när du väl lyckas med det. En av de viktigaste delarna i processen är att följa upp dina samtal och möten som du jobbat hårt för att få. Acceptera inte den typiska frasen ”ring inte oss, vi ringer dig”. Var inte rädd för att följa upp det du har startat, våga lyft luren igen för att höra om det blir ett till möte och om de är intresserade av att anställa dig.  

LÄS MER: 10 smarta saker att göra efter jobbintervjun

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Fler artiklar inom Anställningsintervju