– Det spelar ingen roll vad du har för bakgrund eller erfarenhet, det viktigaste är att de får ett bra första intryck av dig som person, säger Basel om erfarenheterna av sin första arbetsintervju i Sverige.
– Det spelar ingen roll vad du har för bakgrund eller erfarenhet, det viktigaste är att de får ett bra första intryck av dig som person, säger Basel om erfarenheterna av sin första arbetsintervju i Sverige.
Foto: Key solutions.

Basel, 25, tipsar: Så får du jobb som nyanländ i Sverige

När Basel kom till Sverige från Syrien sommaren 2015 visste han ingenting om sin framtid annat än att han ville börja jobba och bygga ett nytt liv här. Idag, snart två år senare, är han en av de bästa säljarna på Key solutions och vill hjälpa andra i samma situation.

Basel, 25, kom till Sverige en sommardag i juli 2015. Han beskriver de första månaderna som långa i väntan på besked om hans asylansökan skulle beviljas. Under den perioden fick han inte arbeta men bestämde sig istället för att ägna sin tid åt att lära sig svenska istället. Genom att gå ner på stan och prata med folk och gå kurser på Youtube gick det sakta men säkert lättare att prata.  

⇒LÄS MER: Vahid, 45, hjälper unga nyanlända ut i arbetslivet: ”Jag var i samma sits själv”

Efter åtta månader på ett asylboende i Munkfors i Värmland fick Basel äntligen beskedet han väntat på – han fick permanent uppehållstillstånd i Sverige. Då började genast jakten på en egen lägenhet och ett jobb. Han hittade en annons från företaget Key solutions som sökte säljare i Göteborg. Med sin kandidatexamen i ekonomi från universitetet i Damaskus hade Basel inte någon säljerfarenhet över huvud taget, men han sökte ändå. En vecka senare fick han ett samtal om att han skulle komma på intervju.
– Jag var jätteglad, det var min första arbetsintervju i Sverige. Jag började direkt fundera på vad de skulle fråga mig och jag sökte på de vanligaste frågorna på arbetsintervjuer i Sverige, säger Basel. 

De kommande dagarna lade han mycket tid på att läsa på om företaget och förbereda sig. Väl på intervjun fick Basel frågan om hur redo han var att börja jobba på företaget från en skala ett till tio.
– Det är en fråga jag aldrig kommer glömma. Jag sa åtta, men han sa att jag måste vara tio av tio för att jobba där. Då ändrade jag mig och sa att jag lovade att vara tio.

⇒LÄS MER: Så skriver du ditt allra första CV

En vecka senare fick Basel jobbet. Trots att han inte hade den rätta kompetensen eller pratade flytande svenska tror Basel att han hade något annat som fångade arbetsgivarens intresse.
– Det spelar ingen roll vad du har för bakgrund eller erfarenhet, det viktigaste är att de får ett bra första intryck av dig som person. De vill känna att du kan göra skillnad.

Efter ett par månader var Basel en av dem som sålde bäst på hela företaget. Idag, lite mer än ett halvår senare, har han vunnit flera priser för sina säljinsatser. Även om Basel är en duktig säljare menar han också att allt handlar om att ha rätt inställning.
– Det handlar om hur mycket du vill investera. På den här korta tiden har jag utvecklats mycket, både privat och i arbetslivet. Jag jobbar hårt och är lojal mot jobbet. Det bästa med jobbet är allt stöd och utveckling företaget har gett mig. Varje dag får jag utvecklas med människor som gör mig bättre och starkare i det svenska samhället. De är som en andra familj.

Basel tror att hans framgångar bland annat beror på att han känner stor tacksamhet för det han har idag, men att han samtidigt aldrig ger upp utan fortsätter kämpa för att nå nya mål.
– Jag är nöjd med var jag är idag men samtidigt tänker jag att jag kan bli bättre. Mitt mål är att bli sales manager och jag kommer att göra allt för att nå det målet. Jag har 100 procent självförtroende men tar ett steg i taget.

⇒LÄS MER: Experten: Här är tipsen till dig som tycker det är svårt att skriva cv

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Annons
”Vi växer och är redo att leda egna byggprojekt”

”Vi växer och är redo att leda egna byggprojekt”

Det byggs som aldrig förr i Sverige och ett av företagen som skapar bostäder för framtiden är Irenell & CO.

Karriärcoachens 5 tips: Så snyggar du till ditt cv inför 2018

Karriärcoachens 5 tips: Så snyggar du till ditt cv inför 2018

Året börjar dra sig mot sitt slut och det är dags att blicka framåt. December är en bra månad att börja leta efter nya utmaningar.

Vad du kan göra om du hatar ditt jobb

Vad du kan göra om du hatar ditt jobb

Du hatar ditt jobb, företaget och chefen. Det kan vara så att det är dags för dig att leta dig vidare.

Så får du jobbet – genom att chatta dig till arbetsintervjun

Så får du jobbet – genom att chatta dig till arbetsintervjun

Erik Andersson skapade tillsammans med sitt team en chattfunktion där arbetssökande kan få direktkontakt med personer på företag.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Han besökte mässan Bazaren – och fick nytt heltidsjobb

Han besökte mässan Bazaren – och fick nytt heltidsjobb

Du vet inte vilka jobbmöjligheter som finns innan du har besökt Bazaren – där du kan knyta värdefulla kontakter.

Fler artiklar inom Söka jobb