Jag tycker att begreppet i sig är något bra och positivt om man just kopplar det till att vara strävsam och att vara duktig för sin egen skull, säger Birgitta Ohlsson om att vara en duktig flicka.
Jag tycker att begreppet i sig är något bra och positivt om man just kopplar det till att vara strävsam och att vara duktig för sin egen skull, säger Birgitta Ohlsson om att vara en duktig flicka.
Foto: Dzenita Mesic

Birgitta Ohlsson: ”Det är inte så viktigt för mig att alltid vara omtyckt”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden tar Liberalernas riksdagsledamot Birgitta Ohlsson plats i studion. Hon berättar bland annat om varför hon tycker att hon är en duktig flicka, hur det känns att vara huvudperson i en mediestorm och om varför hon aldrig kommer att bli en bullmamma.

Hennes namn har figurerat ofta i media den senaste tiden. I höstas gick Liberalernas riksdagsledamot Birgitta Ohlsson emot partiledningen i flera frågor vilket gjorde att flera partikollegor vände sig emot henne och krävde hennes avgång. I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden som släpps idag beskriver Birgitta Ohlsson perioden som att ”gå in i en turbin” där hon var huvudfokus.
– Sådana stormar är ju inget som man önskar någon egentligen. Det var inte så att jag gjort något kriminellt utan det var någon annan som krävde att jag skulle avgå, men fokus blev ju på mig och mina reaktioner, säger Birgitta Ohlsson.

⇒LÄS MER: Anitha Schulman: ”Att misslyckas är meningen med livet mellan 20 och 30”

För bara ett par veckor sedan skapade hon nya rubriker när hon utmanade kollegan Jan Björklund om platsen som partiledare. Trots jobbiga perioder på jobbet berättar Birgitta Ohlsson att hon aldrig ångrat att hon stuckit ut hakan för det hon tror på.
– Det är inte så himla viktigt för mig att alltid vara väldigt omtyckt. Många människor har ett enormt stora behov av det, att alltid i alla situationer vara väldigt omtyckta. Men jag har inte det på det sättet.

I början av året släppte Birgitta Ohlsson boken ”Duktiga flickors revansch” som handlar om både hennes egen och samhällets syn på högpresterande kvinnor. Men ser hon sig själv som en duktig flicka då?
– Det skulle jag nog säga att jag är. Jag tycker att begreppet i sig är något bra och positivt om man just kopplar det till att vara strävsam och att vara duktig för sin egen skull. Och känna det här att duktigheten verkligen värmer självkänslan ömt, för då är duktigheten väldigt härlig och får en att växa.

⇒LÄS MER: Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Att du är ambitiös och målmedveten behöver inte vara något negativt som innebär att du måste ”sänka kraven”, menar Birgitta Ohlsson. Däremot har hon under åren insett att det är nödvändigt att hitta en balans där det är viktigt att inse att det inte går att vara perfekt och bäst på allt.
– Jag kommer aldrig bli någon slags inredningsfixerad bullmamma till mina döttrar. De får alltid inplastade pannkakor när det är skolutflykt och det händer att jag glömmer gympapåsen. Men det är mänskligt.

⇒Här kan du lyssna på Misslyckandepodden

⇒LÄS MER: Patrick Grimlund: "Misslyckanden behövs i alla människors liv"

⇒LÄS MER: HeatoN: ”Man kan tycka synd om sig själv – eller så kan man gasa och köra på”

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Skaparna bakom ”Dumma människor”: Så får du andra att lyssna på din podd

Skaparna bakom ”Dumma människor”: Så får du andra att lyssna på din podd

Varför är chefer maktgalna? Varför förstår inte okunniga människor att de är okunniga? Det svarar Björn Hedensjö och Lina Thomsgård på i "Dumma människor".

Fler artiklar inom Nyheter