En långlunch, promenader, yoga och goda vänner är alla komponenter som gör att du presterar bättre på jobbet.
En långlunch, promenader, yoga och goda vänner är alla komponenter som gör att du presterar bättre på jobbet.
Foto: Juliana Wiklund/Unsplash

Psykologen: Därför är det bra att ta långlunch

En långlunch ute på restaurang med din favoritkollega gör att du presterar bättre på jobbet, enligt psykologen Cecilia Duberg. Hon menar att vi behöver vila hjärnan några gånger varje dag för att motverka stress och orka jobba. Det gör vi bäst genom att till exempel äta gott, ta promenader och umgås med dem vi tycker om.

Är du en av dem som älskar att gå ut och äta långluncher med dina favoritkollegor? Enligt Cecilia Duberg, legitimerad psykolog och specialiserad i hälsopsykologi och prestation, gör du helt rätt. Hon menar att en långlunch ute i solen med någon du tycker om gör dig både piggare och mer produktiv under eftermiddagen på jobbet.
– Det handlar egentligen inte om hur lång lunchen är, utan vad du gör av den. Tar du en längre paus från jobbet hinner du göra mer av de saker som stabiliserar och återhämtar dina inre system, säger Cecilia Duberg.

⇒LÄS MER: Psykologen: Därför är det viktigt med fredagsfika på jobbet

När du jobbat intensivt under förmiddagen är det vanligt att du känner dig trött när klockan närmar sig lunchtid. Det beror på att du ansträngt vissa delar av din hjärna som nu är i behov av vila för att fungera bra resten av dagen.
– Istället för att använda exekutiva funktioner som planering, strukturering och värdering bör du uppmärksamma information från dina sinnen istället. Om vi öppnar våra sinnen och lyssnar till information från vad vi ser, hör, smakar och doftar och bara är i nuet, så konkurrerar det ut tänkandet. När du skiftar uppmärksamheten till information får sinnen får de delar av hjärnan du använt mycket en chans att återhämta sig, vilket kan liknas vid mindfullnessträning, säger Cecilia Duberg.

Mat är något som kan vara vackert för ögonen, ha en härlig doft och smaka bra. Kort och gott är mat något som stimulerar våra sinnen och låter hjärnan vila. Dessutom mår vi bra när vi får umgås med dem vi tycker om. Just därför fyller långlunchen med kollegorna en mycket större funktion mer än att bara gör dig mätt.
– Det finns inget vi mår så bra av som goda relationer. Satsa på att bygga bra relationer till andra människor genom att lyssna, fråga efter och dela lite djupare personlig information med dem du inte känner så bra än. Att prata om annat än jobbet en stund hjälper dig att skifta fokus.

⇒LÄS MER: Därför klagar vi alltid över kaffet på jobbet

Enligt Cecilia Duberg är det inte bara långluncher som gör att vi orkar prestera bättre på jobbet. En promenad, att stretcha eller något så litet som att gå och hämta en kaffe hjälper oss att stänga av jobbet för en sekund och släppa spänningar som framkallar stress. Cecilia Duberg kallar det för att ta en ”breakout” där hela syftet är att väcka vårt återhämtningssystem, vilket motverkar stress och gör det lättare att tänka.
– Ta en liten breakout varje timme. Gör det till en vana att promenera till kaffemaskinen med lugna steg och medveten andning.

Cecilia Duberg poängterar också att det är viktigt att du återhämtar dig på rätt sätt. Att kasta i dig matlådan framför datorn eller göra stressiga ärenden på lunchen späder bara på din inre stress.
– Om vi verkligen tar det här på allvar och ser till att utnyttja lunchen på rätt sätt får vi tillgång till mycket mer av våra inre resurser. Vi blir de mer produktiva och effektiva på jobbet, bygger bättre relationer över tid och mår bra när vi kommer hem.

⇒LÄS MER: Så blir du mer effektiv på jobbet

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet