
Karriärcoachen svarar: Hur blir jag kvitt min jobbstress?
Det känns som om jag alltid har bråttom både på jobbet även om jag egentligen inte har det. Jag känner mig liksom jagad, springer fram i korridoren och vill tävla i allt. Jag upplever att i princip alla är långsammare än mig och jag blir snabbt uttråkad på möten. Mitt beteende verkar störa andra, är det mig det är fel på? Och vad kan jag göra annorlunda?

Det är varken fel på dig eller på dina arbetskamrater, ni har bara olika grundtempo. Två amerikanska hjärtläkare, Meyer Friedman och Ray Rosenman, utvecklade på 1950-talet en teori om två olika personlighetstyper – typ A och typ B. Enligt psykologin är typ A snabb, rastlös, har mycket energi, är tävlingsinriktad och blir lätt uttråkad, vilket stämmer in på dig. De som tillhör typ B tar det lugnare och stressar inte upp sig, men det betyder inte att de presterar sämre än vad du gör. Ni jobbar helt enkelt olika.
⇒LÄS MER: Nina Jansdotter svarar: Så förbereder du dig bäst inför ett mingel
Det finns många fördelar med ett ”typ A-beteende” på jobbet, som du själv beskriver får du mycket gjort och du gillar utmaningar. Däremot finns det också nackdelar med att alltid gå på högvarv på jobbet då du kan utsätta dig själv för hög stress och vara i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom. Långvarig stress kan vara väldigt farligt. Du riskerar också att få samarbetssvårigheter och lättare hamna i konflikter med dem som du upplever inte är lika snabba eller vill tävla med dig.
Du måste försöka göra det bästa av sin personlighet – du måste lära dig utnyttja dina styrkor samtidigt som du lär dig hantera dina svagheter. Börja med att prioritera att ta minst två kortare pauser om dagen. Du kan få in rutinen genom att sätta ett alarm en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen Bild: Nina Jansdotter.
som en påminnelse. När klockan ringer går du och sätter dig någonstans i ett
par minuter och andas lite.
⇒LÄS MER: Nina Jansdotter: Så stoppar du ditt eget klagande på jobbet
När du kommer på dig själv med att springa fram i korridoren kan du medvetet försöka dra ner på ditt tempo. Jorden går inte under för att du kommer fram till skrivaren några sekunder senare.
Ett annat tips för att bli mer medveten om ditt eget beteende är att börja studera andra i din omgivning. Vilka är lika dig? Hur beter de sig och vad vekar vara fördelarna respektive nackdelarna? Undersök även vilka som jobbar annorlunda och vad du skulle vilja lära dig från dem. För att du ska utvecklas är en bra idé också att få feedback. Be en kollega eller chef att hålla ett öga på dig och säga ifrån när du verkar för hetsig eller stressad. På så vis kan du lära dig att känna igen situationer som kan störa samspelet mellan dig och andra.
⇒LÄS MER: Karriärcoachen svarar: "Måste jag alltid vara uppkopplad på jobbet?"