– Jag hade verkligen ingen aning om vad jag skulle göra med mig själv och blev väldigt stökig, säger Mårten Nylén om sina tonår. Vändningen kom när han mötte ett citat som berörde honom djupt.
– Jag hade verkligen ingen aning om vad jag skulle göra med mig själv och blev väldigt stökig, säger Mårten Nylén om sina tonår. Vändningen kom när han mötte ett citat som berörde honom djupt.
Foto: Dzenita Mesic

Mårten Nylén: ”Alla kommer möta en identitetskris förr eller senare”

I Metrojobbs Misslyckandepodden gästar den här veckan kampsportaren och tv-profilen Mårten Nylén. Han berättar om sina stökiga ungdomsår, ett avgörande möte med ett visst citat och varför han bodde på ett gym och sov på en yogamatta under produktionen av Biggest loser.

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar kampsportsfantasten och tv-profilen Mårten Nylén med sig av sina motgångar i livet. Hans tv-karriär tog fart när han blev en av tränarna i tv-programmet Biggest loser, en roll han först tackade nej till. Men när han började fundera på hur många människor som skulle kunna inspireras och bli hjälpta av programmet bara genom tv-rutan bestämde han sig för att hoppa på projektet. 

⇒LÄS MER: HeatoN: ”Man kan tycka synd om sig själv – eller så kan man gasa och köra på”

Det som inte märktes genom tv-rutan var att Mårten gick igenom en väldigt tuff period privat. Samtidigt som han jobbade hårt med inspelningen av Biggest loser låg han i skilsmässa och stod utan ett hem.
– Det innebar att mina kvällar och nätter spenderade jag på en yogamatta på ett gym. Det är så mycket som händer när man ska separera, man ska in i något nytt och se till att ens barn har det bra. Men även om det här var en väldigt tuff period rent mentalt så är det när man möter motgång och hinder som man utvecklas som mest, säger Mårten Nylén.

⇒LÄS MER: Anitha Schulman: ”Att misslyckas är meningen med livet mellan 20 och 30”

Han menar att hans liv gått lite som en berg-och-dalbana. Han har alltid haft ett stort intresse för träning och redan som ung fann han kärleken i kampsporten. Däremot visste den 15-åriga Mårten inte alls vad han ville göra med sitt liv.  
– Jag hade verkligen ingen aning om vad jag skulle göra med mig själv och blev väldigt stökig. Jag hade formats ända sedan jag var liten just med det här med kampsporter och det fysiska. Det enda stället jag kände mig trygg på var när jag var ute på stan och gjorde dumheter.

⇒LÄS MER: Birgitta Ohlsson: ”Det är inte så viktigt för mig att alltid vara omtyckt”

En dag snubblade han över ett citat av författaren George Bernard Shaw: ”Livet handlar inte om att hitta sig själv. Livet handlar om att skapa sig själv.” Av någon anledning gick orden rakt in i hjärtat och där och då bestämde sig den stökiga tonåringen för att börja lyssna mer på sig själv och göra saker han mådde bra av.
– Jag anser att alla människor kommer möta en identitetskris för eller senare i livet, oavsett om vi är yngre eller äldre. Det är stunder när vi börjar fundera över oss själva, vad syftet är med att vi är här och vad vi ska göra med oss själva.

⇒Lyssna på Misslyckandepodden här

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Skaparna bakom ”Dumma människor”: Så får du andra att lyssna på din podd

Skaparna bakom ”Dumma människor”: Så får du andra att lyssna på din podd

Varför är chefer maktgalna? Varför förstår inte okunniga människor att de är okunniga? Det svarar Björn Hedensjö och Lina Thomsgård på i "Dumma människor".

Fler artiklar inom Nyheter