Clara Löfvenhamn driver Bossbloggen och arbetar med att utveckla chefer.
Clara Löfvenhamn driver Bossbloggen och arbetar med att utveckla chefer.
Foto: Zeynep Seitomer

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Alla älskar vi att höra när vi gjort något bra – men att få negativ feedback är mindre roligt. Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera det vi inte vill höra.

1. Gå inte i försvar
Den absolut vanligaste fällan att gå i när vi får negativ feedback är att vi går in i försvarsposition och blir defensiva. Då kommer du att sluta lyssna och istället börja försvara dig själv. Frånsäg dig inte ansvaret utan försök att ta in och analysera vad personen säger till dig.
 
2. Ta det inte personligt
Att ta kritik är starkt kopplat till vår självkänsla. Om en fråga är känslig för dig är chansen stor att du reagerar extra kraftigt om någon yttrar en negativ kommentar om det. Det värsta du kan göra är att börja spegla personens beteende och säga ”Ja men du då, du är ju mycket värre!”. Försök istället ställa dig utanför dig själv. Även om du får kritik för det du gör innebär det inte att du är en dålig person.
 
3. Ställ frågor
Hur menar du med det? Vad var det du tyckte var dåligt? Vad tyckte du var bra? Ta reda på vad kritiken handlar om. Den som ger kritik har förhoppningsvis en lösning på problemet. Våga ta reda på vad du kan göra annorlunda för att undvika att problemet upprepar sig. Men att ta kritik handlar inte bara om att stå och ta emot, om den inte är relevant måste du också våga ifrågasätta den.
 
4. Rannsaka dig själv
Fråga dig själv om den negativa feedbacken stämmer eller är orättvis. Om kritiken är rättfärdigad måste du ändra ditt beteende. Om den bara stämmer delvis kanske du måste göra små justeringar. Tänk på att kritik är ett sätt att utvecklas och optimera dig själv. Du måste ställa dig utanför ditt eget ego. Ingen är perfekt, men alla har utvecklingspotential.
 
5. Bemöt – och följ upp
Bekräfta för personen om du tycker att kritiken stämmer eller inte. Säg ”det har jag inte tänkt på” och gör sedan något åt det. När det har gått lite tid ska du också följa upp kritiken genom att ta reda på om personen tycker att ditt beteende har förbättrats. Det visar att du är intresserad och att du vill bli bättre.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Träna din hjärna – och kom ihåg mer

Träna din hjärna – och kom ihåg mer

Namn, portkoder och telefonnummer. Det är mycket som ska hållas i minnet. Metro lär dig minnesträna hjärnan.

Har du ett för stort kontrollbehov?

Har du ett för stort kontrollbehov?

Ett symtom på kontrollbeteende i karriären är att du "måste" utföra alla uppgifter perfekt, eller att du håller fast vid dina åsikter till absurdum,...

Mia Törnblom: Du är en ledare på jobbet

Mia Törnblom: Du är en ledare på jobbet

Visste du att du är en ledare? Du påverkar alla på jobbet varje dag, enligt succéförfattaren Mia Törnblom, som är aktuell med ny bok.

Fler artiklar inom Personlig utveckling