Angela Ahola har skrivit boken
Angela Ahola har skrivit boken "Konsten att göra intryck".
Foto: Peter Knutson

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola är doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”. Hon listar 5 sociala situationer som kan uppstå och som många tycker är jobbiga att hantera. 
– Många tycker att det är ganska obekvämt med mingel. Alla flummar runt och vill imponera eller knyta kontakter. Det vi är mest rädda för är att vi ska bli stående ensamma, säger hon.

1. Du vill inleda en konversation med en främling
Situation: Det finns en person närvarande som jag gärna skulle vilja prata med. Men hur inleder jag ett avslappnat samtal med någon jag inte känner?
 
Tips: För att få igång ett samtal kan du ta fasta på något du ser eller som händer just nu. Har en person precis hållit ett tal? Kommentera något som talaren har sagt och försök att koppla det till något hos dig själv. ”Jag ska på bröllop nästa helg och då ska jag också hålla ett tal. Har du några bra tips?”. Genom att bolla över en fråga till den andra personen rullar du igång samtalet.

LÄS MER: Så blir du ett mingelproffs
 
2. Du vill lämna konversationen snyggt
Situation: Jag hamnar i en konversation där den andra parten uppenbarligen inte är speciellt intresserad av mig och bara pratar om sig själv. Hur lämnar jag den tråkiga konversationen?
 
Tips: Du behöver inte lägga energi på en konversation som inte ger dig något bara för att vara artig. Mingel är till för att vi ska mingla, ett samtal behöver inte pågå hela kvällen. Krångla inte till det utan ursäkta dig helt enkelt genom att artigt säga ”Trevligt att träffas, nu måste jag mingla vidare.”
 
3. Du måste förklara varför du inte dricker alkohol
Situation: Jag vill inte dricka alkohol. Men att inte dricka tycks idag ifrågasättas mer än om jag faktiskt skulle dricka. Hur hanterar jag det?
 
Tips: Att saker som nykterhet gör omgivningen obekväm beror bland annat på att vi människor gillar dem som liknar oss själva, när vi beter oss på samma sätt är det en bekräftelse på att vår verklighetsuppfattning är riktig. Om du inte vill dricka kan du alltid hugga ett glas alkoholfritt och om någon undrar svarar du som det är – att du inte dricker alkohol. Men känn dig inte tvingad att förklara dina val bara för att någon frågar, om andra blir obekväma på grund av att du inte dricker är det deras problem, inte ditt.
 
4. Du blir avbruten
Situation: Jag har ett trevligt samtal med en person när en tredje part kommer in i samtalet. Plötsligt blir jag avbruten och känner mig utanför, vad gör jag då?
 
Tips: När vi blir bortvalda reagerar vi instinktivt negativt på det, men det är också allas ansvar att se till att ingen känner sig utanför. Om du känner att du inte inkluderas i samtalet behöver du inte slösa din energi här. Hälsa, tacka och gå helt enkelt vidare. Om du har en vän som dyker upp är det din uppgift att bjuda in den andra i samtalet genom att presentera personerna för varandra. Försök att hitta gemensamma nämnare när du introducerar dem.

LÄS MER: Här är stegen till att göra ett bra första intryck
 
5. Du vill gå hem tidigare än alla andra
Situation: Jag måste gå tidigare än alla andra från festen och tycker att det är jobbigt att smita iväg. Hur gör jag en snygg ”exit”?

Tips: Försök alltid att förvarna värden om att du ska vidare eller att du måste gå hem tidigt istället för att försöka avlägsna dig i hemlighet. Om du försöker smita kan värden lätt tro att du inte har haft trevligt. Berätta istället redan innan du kommer dit att du har andra planer men att du kommer en stund. Det visar att du verkligen vill vara där.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

Nina Jansdotter svarar: Så förbereder du dig bäst inför ett mingel

Nina Jansdotter svarar: Så förbereder du dig bäst inför ett mingel

Enligt Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter finns det en rad saker du kan förbereda för att glänsa ordentligt på ett mingel.

Så blir du ett proffs på att mingla

Så blir du ett proffs på att mingla

Hur pratar man med 15-20 personer under lättsamma omständigheter? Retorikexperten Fredrik Söderquist tipsar om hur du blir ett mingelproffs.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Så bygger du ett nätverk som boostar karriären

Så bygger du ett nätverk som boostar karriären

Ett starkt nätverk kan vara minst lika viktigt för karriären som studier och kompetens. Marie Thorslund från nätverket 4good tipsar om hur bygger ett.

Fler artiklar inom Nätverka