Misbah Bilal flyttade till Sverige från Pakistan 2014 för att bo här med sin man.
Misbah Bilal flyttade till Sverige från Pakistan 2014 för att bo här med sin man.
Foto: EY

Misbah Bilal: Så hittade jag en väg in i arbetslivet som nyanländ

Inom många svenska branscher är det brist på arbetskraft. Samtidigt invandrar människor med rätt kompetens till Sverige, men många har svårt att introduceras på arbetsmarknaden. Misbah Bilal hade nästan gett upp hoppet om ett jobb i Sverige när hon fick en praktikplats som förändrade allt.

– Det är svårt att komma in på svensk arbetsmarknad, det är inte bara jag som hade det svårt. Det finns ett stort antal människor som säger samma sak, säger Misbah Bilal.
Hon kom till Sverige 2010 för att ta sin master i internationell företagsledning. Därefter flyttade hon tillbaka till hemlandet Pakistan en tid innan hon återvände till Sverige för att bo här med sin man. Då hade hon även en master inom administration och IT i bagaget.

LÄS MER: Basel, 25, tipsar: Så får du jobb som nyanländ i Sverige

Idag gör Misbah praktik på Ernst & Young i Stockholm, men för bara ett par månader sedan var hon beredd på att flytta från Sverige för att hon inte trodde att hon någonsin skulle få ett jobb här. Misbah var spänd på att fortsätta sin karriär i Sverige när hon flyttade hit för andra gången 2014. Hon sökte många jobb men upptäckte att det faktum att hon inte pratade svenska hindrade henne från att få det jobb hon hoppats på.
– Om du vill lära dig svenska kan du inte bara gå till skolan och sitta där. Du måste vara med, lyssna och öva varje dag. Lyssna på svensk radio, prata med alla du kan, det är så du lär dig. Jag provade flera gånger men misslyckades. Sista gången tänkte jag att ”nu ger jag inte upp”.

Det var när Misbah såg en annons på Facebook från Jobbsprånget , ett praktikprogram för nyanlända akademiker, som hon fick idén att söka en praktikplats. Sedan 4 månader tillbaka arbetar hon som digital administratör med ansvar för marknadsföring och kommunikation.
– Jag tror att det varierar mellan olika företag, men jag känner mig inte som en praktikant. Från första dagen har jag blivit välkomnad som en vanlig anställd.

LÄS MER: Så tar du dig in på svensk arbetsmarknad

När hennes praktik är slut tror Misbah att hon har mycket bättre förutsättningar till att få ett jobb. Hon menar att praktik inom alla branscher är ett bra sätt för att få både arbetslivserfarenhet och lära sig språket. I framtiden vill hon arbeta som managementkonsult och lära sig mer om den nya utvecklingen i sin bransch.
– Alla som är immigranter och letar jobb har inte alltid så många möjligheter. Jag har inte ord för hur mycket det här har förändrat min situation. Det har gett mig en plattform att stå på.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Annons
Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Det finns inte ett sätt att vara en duktig säljare – men det gäller att vara en bra lyssnare och att hitta sin egen styrka. Det menar Erik Berthagen som, i

Annons
Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Jobbar du som lärare eller inom vård och omsorg och vill jobba hos en prisbelönt och grym arbetsgivare ska du söka dig till Zest bemanning.

Så söker du ett jobb du inte är kvalificerad för

Så söker du ett jobb du inte är kvalificerad för

Ditt drömjobb ligger ute just nu, men du märker att du inte möter kvalifikationerna? Vad göra?

Ska du jobba utomlands? Tänk på det här!

Ska du jobba utomlands? Tänk på det här!

Vill du jobba utomlands? Du är inte ensam. Enligt en ny undersökning av Novus på uppdrag av Unionen vill tre av tio pröva vingarna.

Så tackar du nej till ett jobberbjudande

Så tackar du nej till ett jobberbjudande

Ibland går det trögt, men ibland går det också bra – lite för bra. Om du har flera jobberbjudande så måste du tacka nej till några.

9 tips: Så fixar du en riktigt bra profil på LinkedIn

9 tips: Så fixar du en riktigt bra profil på LinkedIn

LinkedIn är ditt cv på nätet. Här publicerar du din karriärhistoria. Det kan vara knepigt att komma igång.

Fler artiklar inom Söka jobb