Vem hade du helst velat ha som chef – Daenerys Targaryen, Jon Snow, Tyrion Lannister eller Cersei Lannister?
Vem hade du helst velat ha som chef – Daenerys Targaryen, Jon Snow, Tyrion Lannister eller Cersei Lannister?
Foto: HBO Nordic.

5 ledare i Game of Thrones som du garanterat känner igen från jobbet

Vad har Cersei Lannister, Jon Snow och Daenerys Targeryen gemensamt? De är alla ledare i serien Game of Thrones. Det som däremot skiljer dem drastiskt åt är hur de väljer att leda. Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, reder ut de olika typerna av ledarskap i succéserien och spekulerar i hur det hade sett ut om karaktärerna var chefer idag.

1. Daenerys Targaryen: Det auktoritära ledarskapet
Danys grej är helt klart att köra sitt eget race med sina drakar. Hon är tuff och tolererar inte att någon kör med henne och på så vis är hon den hårda ledaren. Men bara för att hon tillämpar ett auktoritärt ledarskap betyder det inte att hon samtidigt inte kan vara lyhörd – hon har en förmåga att lyssna på andras råd samtidigt som hon vill bli respekterad.

Hur hade Daenerys Targaryen varit som chef idag?
– Jag tror att hon hade varit en chef man antingen hatar eller älskar. Antingen sympatiserar man med henne, hennes ambitioner och visioner, eller så känner man bara ”hell no!”, säger Clara Löfvenhamn.

LÄS MER: Därför återhämtar du dig inte när du sträckkollar din favoritserie

2. Petyr Baelish: Det manipulativa ledarskapet
Littlefinger är ledaren som gömmer sig i bakgrunden och vinner mer makt genom att manipulera andra. Genom hemligheter, väl valda ord och en god övertalningsförmåga klättrar han uppåt och är beredd att offra vem som helst för mer makt. Baelish myglande stil i det dolda är ett praktexempel på en manipulerande ledare.
 
Hur hade Petyr Baelish varit som chef idag?
– Det finns inte något positivt att säga om Petyr Baelish, förutom att han åstadkommer resultat. Det finns gott om chefer idag som manipulerar sin omgivning för att komma till toppen. Om du någon gång råkar ut för en ledare som Littlefinger – dra på en gång! Det är inte lönt att försöka förändra en sådan chef, säger Clara Löfvenhamn.

3. Cersei Lannister: Det tyranniska ledarskapet
Drottningen av Kings landing skulle även kunna tituleras ”Drottningen av management by fear”. En stor del av Cerseis makt kommer från att folk helt enkelt är livrädda för henne. Hennes resonemang lyder kort och gott ”Alla som är emot mig kommer dö” och de som tror på henne ser inget annat val än att hänga med. Trots hennes tyranni är Cersei även otroligt strategisk och målinriktad, vilket gör henne till en solklar ledare.
 
Hur hade Cersei Lannister varit som chef idag?
– Cersei är helt klart mardrömschefen. Om du inte är med henne så är du mot henne. Cersei hade aldrig accepterat att ha någon annan roll än vd på ett företag och hon hade hellre försatt företaget i konkurs än att låta någon annan ta över hennes roll, säger Clara Löfvenhamn.

LÄS MER: 6 tecken på att din chef är narcissist

4. Tyrion Lannister: Det diplomatiska ledarskapet
Tyrion är smart, kunnig och politiskt kalkylerande. Tiden då han styrde Kings Landing varade inte alls länge, men trots det är han ett bra exempel på en diplomatisk ledare. Han utgår alltid från organisationens bästa och är alltid snabb med att föreslå diplomatiska lösningar framför väpnade konflikter. Både Tyrion och Jon Snow är exempel på snälla ledare, men medan Jon Snow drivs av tanken på att rädda världen drivs Tyrion av frågan ”Hur kan vi göra den här organisationen så bra som möjligt”.
 
Hur hade Tyrion Lannister varit som chef idag?
– Han har potential till att bli en bra chef, men jag tror att han hade passat allra bäst som rådgivare snarare än chef. Han hade blivit en bra styrelseledamot med sin fantastiska omvärldsbevakning och teoretiska bakgrund, säger Clara Löfvenhamn. 

5. Jon Snow: Det situationsanpassade ledarskapet
Ett bättre exempel på ett situationsanpassat ledarskap än Jon Snow finns inte i serien. En sådan ledare anpassar sin ledarstil beroende på de situationer som uppstår och vilka resurser som finns. Jon Snow är den ofrivilliga ledaren som inte drivs av makt utan snarare bryr sig om dem han leder och vill göra gott. Han är en klassisk hjälte som alltid prioriterar sin vision, styrs av sina värderingar och vågar be om råd.
 
Hur hade Jon Snow varit som chef idag?
– Han hade varit den idealistiska chefen, kanske en politiker rent utav. Ledarskap handlar om politik samtidigt som politik många gånger handlar om ledarskap. Vare sig Jon Snow vill det eller inte får han folk med sig. Men många skulle nog tycka att han var en för snäll chef, titta bara på hur det gick för honom i serien när folk inte tyckte att han var auktoritär nog, säger Clara Löfvenhamn.

Texten är inspirerad av Clara Löfvenhamns inlägg i Bossbloggen

På bilden: Clara Löfvenhamn. Fotograf: Zeynep Seitomer.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet