Kanske skulle jobbet som VR-utvecklare eller DevOps-integrerare passa dig?
Kanske skulle jobbet som VR-utvecklare eller DevOps-integrerare passa dig?
Foto: IBL/Shutterstock

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

Utvecklingen inom IT går så fort framåt att varken branschen eller människorna hänger med. Det innebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Behovet av en helt ny yrkesroll inom IT-branschen kan växa fram så fort som på ett halvår. Det menar Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin och som bland annat ansvarar för rekryteringen till skolans IT-utbildningar. Från att exempelvis Virtual reality, eller VR, börjar växa sig större på marknaden kan arbetsgivare börja ana att det kommer behövas kompetens inom området inom en snar framtid.
– Men arbetsgivarna vet ibland inte exakt vilken kompetens som behövs till den nya tekniken. Sex månader till ett år senare kan arbetsgivarna börja formulera en yrkesroll som de behöver, till exempel en VR-utvecklare som kan ta fram virtuella lösningar, säger Martina Lindgren.

LÄS MER: Här är branschen som skapar spännande framtidsjobb

På grund av den snabba utvecklingen skriker branschen efter kompetens. Den senaste rapporten från IT- och telekomföretagen från 2015 visar att kompetensbristen inom branschen kommer att vara omkring 60 000 personer år 2020.

Enligt Martina Lindgren drar sig många för att ge sig in i IT-branschen för att det finns en rädsla för att IT är svårt. Hon menar att den stereotypiska bilden av ”datanörden”, som sitter ensam i en källare och programmerar, till viss del lever kvar även om det inte ser ut så idag. Många IT-yrken är väldigt sociala och går ut på att jobba i team.
– Det finns många bilder kring hur IT-branschen är och vem som platsar där, till exempel att det är ett typiskt manligt yrke. Men där börjar vi verkligen se en förändring, det kommer fler kvinnor nu. Vi har 30 procent tjejer på våra IT-utbildningar, säger Martina Lindgren.

LÄS MER: Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

4 nya IT-yrken som växt fram på arbetsmarknaden:

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Youtube-stjärnan Hampus Hedström: ”Jag är så glad för min dyslexi”

Youtube-stjärnan Hampus Hedström: ”Jag är så glad för min dyslexi”

Han var 14 när han startade sitt egna företag och nu är Youtube-stjärnan aktuell med en självbiografi.

Det är viktigast för unga när de väljer jobb idag

Det är viktigast för unga när de väljer jobb idag

En bra chef, kollegor man trivs med och bra förmåner står högst upp på listan när unga väljer jobb.

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Fler artiklar inom Nyheter