Ellinor Pernow, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen och Karin Skånberg, Unionen i Stockholms regionchef, ger sina bästa tips på hur du tar dig an din första löneförhandling.
Ellinor Pernow, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen och Karin Skånberg, Unionen i Stockholms regionchef, ger sina bästa tips på hur du tar dig an din första löneförhandling.
Foto: Arbetsförmedlingen/ Unionen

Så fixar du din första löneförhandling

Hur går egentligen en löneförhandling till? Och hur vet jag hur jag ska hantera min allra första förhandling? Metrojobb har pratat med Karin Skånberg från Unionen och Ellinor Pernow från Arbetsförmedlingen om hur du ska tänka. 

Hösten innebär inte bara skolstart, utan även tid för löneförhandling. För dem som tog studenten i våras är det kanske dags för det första jobbet. Det kan vara lockande att direkt tacka ja till den lönen du erbjuds, men det är viktigt att se till att du får rätt lön för arbetet du utför.
– Många ungdomar är bara glada att de har fått ett jobb och vet kanske inte vad de går in i. Det kanske står att det är noll kronor i fast lön och bara provision, säger Karin Skånberg, regionchef på Unionen Stockholm. 

LÄS MER: Viktigt att få rätt lön från början på jobbet

Är det värt att löneförhandla på sitt första jobb?
– Ja, absolut. Oavsett om du har tidigare erfarenheter eller inte, så kan du ha mycket att komma med ändå. Du kanske har gjort något på fritiden som gör att du har egenskaper som är viktiga och som du kan koppla till jobbet, säger Ellinor Pernow, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen. 

 Hur vet jag att det jag får är rätt lön?
– Det beror på vad du ska jobba med. Det är olika för alla. Ta reda på som mycket som möjligt innan om företaget du ska jobba på, säger Karin Skånberg.

Om jag inte har några tidigare erfarenheter, hur ska jag då gå tillväga?
– Se till att ha schysst klädsel och var rak i ryggen. Man är sitt eget varumärke. Tala om tydligt vad det är du vill och titta personen i ögonen. Förbered dig. Ställ frågor som visar att du är intresserad. Om arbetsgivaren säger att du får 80 kronor i timman och du vet att någon, på ett liknande jobb, ligger på 100 kr, så säg det, säger Karin Skånberg.

LÄS MER: Lär dig de här psykologiska knepen – och vinn löneförhandlingen

Jag har aldrig haft ett jobb innan, vad ska jag trycka på?
– Vad du har för utbildning, fritidsintressen, om du har haft extrajobb. Söker du till exempel jobb inom barn- och fritid så är det värt att nämna om du varit barnvakt. Var stolt över saker du har gjort. Om du är organiserad och duktig på vissa saker så lyft fram det även om det känns som en självklarhet, säger Ellinor Pernow.

Vad bör jag undvika?
– Gå inte in i gratisarbete. Varför ska man göra det? Se till att det är en arbetsgivare som betalar ut lön, att det finns papper på det. Du ska ha ett ordentligt anställningsavtal. Det ska vara schysst och inte handla om svarta pengar. Vet vad du ger dig in i, säger Karin Skånberg.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Fler artiklar inom Lön