Carl Eckerdal, chefekonom vid IKEM, menar att bristen på arbetskraft beror på att få är behöriga.
Carl Eckerdal, chefekonom vid IKEM, menar att bristen på arbetskraft beror på att få är behöriga.
Foto: Bengt Säll/ Shutterstock/IBL

Svensk industri skriker efter personal – men ingen svarar

Är du maskinoperatör? Eller är du kanske sugen på att plugga till kemist? Bra! Det råder nämligen stor kompetensbrist i industrin, enligt Carl Eckerdal, chefekonom vid IKEM.

Arbetslösheten har minskat och fler företag söker folk, inte minst i industrin, som bråkar om de få ingenjörer som finns. Bristen på arbetskraft har skett gradvis. Svensk industri har inte haft någon lysande exportutveckling, men nu börjar proppen lossna. Det skapar ett stort behov av att anställa fler. 
– Trycket är enormt, säger Carl Eckerdal, chefekonom vid IKEM.

LÄS MER: 4 nya IT-jobb du inte visste fanns – där det är lätt att få jobb

Några av de branscher som just nu är i ett behov av arbetskraft är kemi, läkemedel och plastindustrin. Det finns många tjänster som behöver tillsättas, speciellt när 40-talisterna går i pension. 
Det är en förhållandevis hög medelålder i industrin. Vi kommer att behöva 13 000 personer inom de här delarna av industrin på tio års sikt och jag tror att andra delar i industrin brottas med liknande problem. 

Även om svensk industri skriker efter folk, så är det få sökande. Eckerdal tror att det beror på att det faktiskt inte är många som faktiskt kan söka.
– Det är svårt att hitta den personal man behöver för att behålla en kompetent nivå och det är ju även svårt för de företag som vill utvecklas och expandera. Vi har för närvarande brist på arbetssökande som behärskar språket och som har rätt utbildningsbakgrund bland annat. Svenska studenter finner ingenjörsinriktningar krävande och väljer därför hellre andra inriktningar vilket skapar ett underskott på ingenjörer. Idag, och som det ser ut, också imorgon.  

LÄS MER: Välj bransch med hjärta och hjärna – här finns jobben om fem år

Att inte kunna tillsätta tjänsterna skulle i det långa loppet kunna få konsekvenser för den svenska industrin.
– Nu ska man vara försiktig med att måla en ond figur på väggen, men för många företag så har man ju alternativa produktionsläggningar i andra länder man kan investera i om exempelvis bristen på kvalificerad arbetskraft i Sverige inte går att överbrygga. 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ska du jobba utomlands? Tänk på det här!

Ska du jobba utomlands? Tänk på det här!

Vill du jobba utomlands? Du är inte ensam. Enligt en ny undersökning av Novus på uppdrag av Unionen vill tre av tio pröva vingarna.

Vad du kan göra om du hatar ditt jobb

Vad du kan göra om du hatar ditt jobb

Du hatar ditt jobb, företaget och chefen. Det kan vara så att det är dags för dig att leta dig vidare.

6 enkla knep när du söker jobb – som du kanske har glömt

6 enkla knep när du söker jobb – som du kanske har glömt

Det är lätt att tappa bort sig i djungeln av tips på hur man söker jobb – och ännu lättare att helt glömma bort de viktigaste grunderna.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb