Se till att vara väl förberedd och håll koll på ditt kroppsråk.
Se till att vara väl förberedd och håll koll på ditt kroppsråk.
Foto: Shutterstock/ IBL

Ska du på arbetsintervju? Här är 7 tips som får dig att kamma hem jobbet

Grattis! Du är vidare i rekryteringsprocessen och ska på en jobbintervju. Det kan vara nervöst, men oroa dig inte. Det finns många knep att ta hjälp av. 

Många fasar inför jobbintervjun. Men istället för att se det som att du ska bli förhörd, så se det som en chans att ta upp det du inte fått plats med i ditt cv och personliga brev. The balance listade sju av sina bästa tips för hur du kammar hem jobbet. 

1. Öva och förbered dig 
Öva på de absolut vanligaste intervjufrågorna hemma med en vän, partner eller förälder. Ta upp konkreta exempel på de färdigheter du har som är relevanta för jobbet. Be om feedback. 

2. Undersök företaget 
Ett bra sätt att vara förberedd är att redan innan intervjun ta reda på mer om företaget. På så vis verkar du intresserad, och engagerad. Om du får frågan "vad vet du om företaget?" så nämn någonting de kanske gjort det senaste året. Se till att känna till namnet på personen som ska intervjua dig och använd det. Ofta anställer företag folk de gillar och som passar in i företagskulturen. 

LÄS MER: Tänk på ditt kroppsspråk under arbetsintervjun

3. Se till att ha allting redo
Vänta inte till sista minuten med att hitta en bra outfit. Se till att ha en redo ifall du blir kallad på kort varsel. Ha några extra kopior på ditt cv och penna och block ifall du behöver anteckna något.  

4. Var i god tid (läs: tidig) 
Var fem till tio minuter tidig till din intervju. Om du behöver, så åk dit innan för att se hur du tar dig dit. Ha god tid på dig ifall det skulle bli stopp i trafiken. 

5. Försök hålla dig lugn 
Kanske lättare sagt än gjort, men tänk på att ditt kroppsspråk säger mycket om dig som person. Håll ögonkontakt och lyssna på hela frågan innan du svarar. 

LÄS MER: Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

6. Visa vad du vet 
Försök att relatera tillbaka till företaget så mycket som möjligt. Om dina färdigheter diskuteras, relatera till hur det skulle passa in i det arbetet du söker. Använd exempel från din undersökning av företaget när du besvarar frågorna. På så sätt visar du intresse och engagemang. 

7. Följ upp
Återkoppla alltid med ett tack-mejl och att du är intresserad av jobbet. Här kan du även inkludera detaljer du kanske har missat i intervjun. Om du har haft intervjuer med flera olika personer, så se till att skicka individuella mejl till samtliga. Skicka mejlet inom 24 timmar. 

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

5 frågor du alltid ska ställa på jobbintervjun

5 frågor du alltid ska ställa på jobbintervjun

"Är det något du undrar över?" Vi har alla fått frågan när vi sitter där i stolen och hoppas på att få jobbet.

Fler artiklar inom Anställningsintervju