Se till att vara väl förberedd och håll koll på ditt kroppsråk.
Se till att vara väl förberedd och håll koll på ditt kroppsråk.
Foto: Shutterstock/ IBL

Ska du på arbetsintervju? Här är 7 tips som får dig att kamma hem jobbet

Grattis! Du är vidare i rekryteringsprocessen och ska på en jobbintervju. Det kan vara nervöst, men oroa dig inte. Det finns många knep att ta hjälp av. 

Många fasar inför jobbintervjun. Men istället för att se det som att du ska bli förhörd, så se det som en chans att ta upp det du inte fått plats med i ditt cv och personliga brev. The balance listade sju av sina bästa tips för hur du kammar hem jobbet. 

1. Öva och förbered dig 
Öva på de absolut vanligaste intervjufrågorna hemma med en vän, partner eller förälder. Ta upp konkreta exempel på de färdigheter du har som är relevanta för jobbet. Be om feedback. 

2. Undersök företaget 
Ett bra sätt att vara förberedd är att redan innan intervjun ta reda på mer om företaget. På så vis verkar du intresserad, och engagerad. Om du får frågan "vad vet du om företaget?" så nämn någonting de kanske gjort det senaste året. Se till att känna till namnet på personen som ska intervjua dig och använd det. Ofta anställer företag folk de gillar och som passar in i företagskulturen. 

LÄS MER: Tänk på ditt kroppsspråk under arbetsintervjun

3. Se till att ha allting redo
Vänta inte till sista minuten med att hitta en bra outfit. Se till att ha en redo ifall du blir kallad på kort varsel. Ha några extra kopior på ditt cv och penna och block ifall du behöver anteckna något.  

4. Var i god tid (läs: tidig) 
Var fem till tio minuter tidig till din intervju. Om du behöver, så åk dit innan för att se hur du tar dig dit. Ha god tid på dig ifall det skulle bli stopp i trafiken. 

5. Försök hålla dig lugn 
Kanske lättare sagt än gjort, men tänk på att ditt kroppsspråk säger mycket om dig som person. Håll ögonkontakt och lyssna på hela frågan innan du svarar. 

LÄS MER: Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

6. Visa vad du vet 
Försök att relatera tillbaka till företaget så mycket som möjligt. Om dina färdigheter diskuteras, relatera till hur det skulle passa in i det arbetet du söker. Använd exempel från din undersökning av företaget när du besvarar frågorna. På så sätt visar du intresse och engagemang. 

7. Följ upp
Återkoppla alltid med ett tack-mejl och att du är intresserad av jobbet. Här kan du även inkludera detaljer du kanske har missat i intervjun. Om du har haft intervjuer med flera olika personer, så se till att skicka individuella mejl till samtliga. Skicka mejlet inom 24 timmar. 

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Annons
Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Det finns inte ett sätt att vara en duktig säljare – men det gäller att vara en bra lyssnare och att hitta sin egen styrka. Det menar Erik Berthagen som, i

Annons
Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Jobbar du som lärare eller inom vård och omsorg och vill jobba hos en prisbelönt och grym arbetsgivare ska du söka dig till Zest bemanning.

Så klarar du arbetsintervjun på skype

Så klarar du arbetsintervjun på skype

Har du sökt jobb på en annan ort? Eller kanske i ett annat land? Då är chansen stor att du kommer göra en skypeintervju!

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Förbered dig på de här intervjufrågorna och öka chanserna. Experten Jan Kallberg: "Förvänta dig följdfrågor".

6 saker i ditt kroppsspråk som får dig att kamma hem jobbet på intervjun!

6 saker i ditt kroppsspråk som får dig att kamma hem jobbet på intervjun!

Det är inte bara vad du säger på anställningsintervjun som spelar roll. Ditt kroppsspråk säger minst lika mycket.

8 tips som hjälper dig att göra succé på jobbintervjun

8 tips som hjälper dig att göra succé på jobbintervjun

Ditt cv är toppen och ditt personliga brev likaså. Nu har du blivit inkallad till en jobbintervju. Ägna lite tid åt att förbereda dig på bästa sätt.

Fler artiklar inom Anställningsintervju