Nina Jansdotter och Marie Hagberg driver tillsammans Nätverkspodden.
Nina Jansdotter och Marie Hagberg driver tillsammans Nätverkspodden.
Foto: Nätverkspodden.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Det är inte bara det sociala nätverket LinkedIn som kan hjälpa dig hitta ett nytt jobb. Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb, enligt Nina Jansdotter och Marie Hagberg som driver Nätverkspodden. Här är deras bästa tips för hur du ska bete dig på Facebook om du vill hitta ett nytt jobb där.

1. Gör din profil offentlig
För att öka dina chanser att hitta ett jobb måste du nå ut till fler än bara dina vänner på Facebook. Om du skriver ett inlägg om att du söker jobb och vill att så många som möjligt ska se det kan du göra din profil offentlig så att alla kan läsa det. Om du inte vill göra din profil öppen för allmänheten kan du istället välja vilka av de inlägg du postar som ska vara offentliga. På så vis anpassar du publiceringen av varje inlägg efter innehållet. 

LÄS MER: Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

2. Var specifik
Du måste ge ditt nätverk rätt förutsättningar för att kunna hjälpa dig. Folk har varken tid eller ork att fundera ut vilket jobb som skulle passa dig – du måste berätta det för dem. Ge raka instruktioner kring vilket typ av jobb du söker, hur du vill jobba och när du kan börja. Visst har du smalnat av dina möjligheter här, men det blir samtidigt lättare för ditt nätverk att veta var de ska leta. 

3. Kolla igenom dina bilder
Satsa på en enkel och stilren profilbild för att ge en bild av ditt professionella jag. När du försöker marknadsföra dig själv på Facebook måste du fundera över vad du vill att en potentiell arbetsgivare ska se. Du kommer förmodligen inte missa chansen till ett jobb för att du håller i ett glas vin på en bild, men om alkohol och fest utgör majoriteten av dina bilder på din profil ska du rensa lite i arkivet.  

LÄS MER: Så ökar du jobbchanserna med sociala medier

4. Var aktiv och synlig
Börja gilla och följa företag du är intresserad av att jobba på. Dels kan du få information om när de söker ny personal, dels håller du dig uppdaterad om allt som händer på företaget. På så vis kan du visa att du är påläst när du väl söker jobb där. Genom att gilla, kommentera och dela företagets poster kan du också få företaget att upptäcka dig snarare än tvärt om. När du visar att du är nyfiken finns möjligheten att företaget väljer att komma till dig eftersom du verkar intressant.
 
5. Underskatta inte grupper
Det finns gott om nischade ”jobbsökargrupper” på Facebook. Gå med i en grupp om din aktuella bransch och håll koll på annonserna som läggs ut. Där kan du även själv gå ut med en kort presentation av dig själv och berätta att du är jobbsökande. Finns det ingen grupp som passar dig? Starta en egen! Genom att leda en egen grupp kan du göra dig till en nyckelperson i branschen och det funkar som reklam för ditt varumärke. Passa även på att tipsa andra om jobb du tror skulle passa dem, då kommer de förhoppningsvis göra samma sak för dig.

LÄS MER: Facebook-chefen avslöjar: Här är knepet som får ditt cv att sticka ut

6. Tänk på vad du delar
Din kommunikation på Facebook blir som ett levande cv. Genom din aktivitet visar du vem du är och vad du brinner för. Samtidigt måste du också vara medveten om att allt kan användas emot dig. Innan du delar eller skriver en öppen kommentar ska du fundera över hur det kan uppfattas av andra. Skriv aldrig negativt om olika företag eller andra jobb du haft. Håll alltid en professionell ton.

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Han söker personal – via sms och facebook

Han söker personal – via sms och facebook

Facebook, nedladdningsbara test och mobilen – så rekryterar man modernt Glöm det traditionella cv:t. Nu är det nya, moderna sätt att rekrytera som gäller.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerar du på omgivningen, eller verkar du bara skrytsam och osympatisk? En ny studie visar att många har dålig koll på var gränsen går.

Fler artiklar inom Sociala medier