Tas du emot på ett trevligt sätt när du kommer på intervju? Och kan chefen visa upp en bra medarbetarundersökning? Då kan den här arbetsplatsen vara något bra.
Tas du emot på ett trevligt sätt när du kommer på intervju? Och kan chefen visa upp en bra medarbetarundersökning? Då kan den här arbetsplatsen vara något bra.
Foto: Unsplash

7 tecken: Så känner du igen en bra arbetsplats – redan på intervjun

Går det att veta hur bra en arbetsplats är innan du jobbat där? Maria Grudén är vd på Great place to work som varje år utser Sveriges bästa arbetsplatser. Hon listar 7 knep för hur du redan på arbetsintervjun kan lista ut hur bra du kommer trivas på företaget – så att du slipper bli besviken när du redan tagit jobbet.  

Arbetsrollen är tydlig
På en bra arbetsplats får du redan på första intervjun en tydlig arbetsbeskrivning av vad tjänsten du söker innehåller. Chefen, eller vem det än är som håller i intervjun, ska kunna berätta vilka arbetsuppgifter som ingår och vad din roll i företaget blir. Det är viktigt att du får höra vad du ska göra på företaget idag och inte bara framtidsvisioner om vad du skulle kunna göra om fem år.

LÄS MER: 5 saker chefer gör som får de bästa medarbetarna att säga upp sig

Du tas emot på ett trevligt sätt
Underskatta aldrig det första intrycket. Hur blir du bemött när du först kommer in på arbetsplatsen? Kommer någon och hämtar dig eller får du sitta och vänta i ensamhet? På en arbetsplats med intresserade medarbetare är det också stor chans att de som går förbi hälsar och välkomnar nykomlingar, även om det inte hör till deras arbetsuppgifter.

Företaget har tydliga värderingar
Det är viktigt att företaget har tydliga värderingar som de anställda kan samlas kring. Om du kan få ett tydligt svar på vilka värderingar företaget jobbar efter och hur de fungerar som riktlinjer i vardagen är det ett tecken på att företaget har en genomarbetad identitet. Det ger även dig möjlighet att ta ställning till hur värderingarna passar ihop med dina egna värderingar.

LÄS MER: 10 saker Sveriges bästa arbetsplatser gör för sina anställda

Du får träffa medarbetare
I en anställningsprocess är det vanligt att du endast får träffa chefer eller rekryterare. Men en riktigt bra arbetsplats bjuder ofta in någon eller några som har en tjänst liknande den kandidaten söker vid något tillfälle i anställningsprocessen. Kanske får du ta en fika med personen för att få reda på hur de anställda ser på företaget. På en arbetsplats full av missnöjda medarbetare skulle inte en chef låta en anställd träffa en kandidat och riskera att något negativt kommer fram.

Du lirar ihop med chefen
Nöjda kollegor är inte allt, du måste också känna att chefen är en person du kan stå ut med att träffa fem dagar i veckan. Det kan vara svårt att avgöra det på en arbetsintervju, men försök ta reda på tillräckligt mycket om personen för att kunna svara på frågan ”Vill jag ha den här personen som chef?”.

LÄS MER: 10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Företaget erbjuder bra förmåner
En förmån återspeglar arbetsgivarens omtanke för sina anställda. Om ett företag exempelvis kan visa dig att de har en bra sjuklöns- och pensionspolicy är det ett plus som du ska ha i åtanke. Det är lätt att endast titta på vilken lön som erbjuds och visst är det inte jättekul att sätta sig in i pension och sjuklön, men det kan innebära mycket pengar på lång sikt. Om de anställda även erbjuds förmåner inom hälsa är det också ett tecken på att arbetsgivaren är mån om att de anställda mår bra.  

Du får se en positiv medarbetarundersökning
En arbetsplats som bryr sig om vad de anställda tycker genomför regelbundna medarbetarundersökningar. På intervjun kan du fråga om de har en undersökning och om du i så fall kan få se hela eller delar av den. Det ger dig garanterat en inblick i företaget och hjälper dig att bestämma om du vill jobba där eller inte.              

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Fler artiklar inom Anställningsintervju