Om två veckor ger sig Olle Öberg, 26, sig ut på en 90 dagar lång resa runt jorden i jakt på hjärtevärmande historier.
Om två veckor ger sig Olle Öberg, 26, sig ut på en 90 dagar lång resa runt jorden i jakt på hjärtevärmande historier.
Foto: Unsplash/KLM

Olle landade drömjobbet: Ska resa jorden runt och rapportera goda nyheter

Vart skulle du helst tillbringa dina arbetsdagar i höst – instängd på ett kontor eller på resande fot i Nairobi, New Dehli och San Fransisco? Det senare kommer bli Olle Öbergs verklighet de kommande tre månaderna då han har kammat hem jobbet som reporter för KLM.

Det var i augusti som det holländska flygbolaget KLM gick ut med att de sökte tre äventyrslystna människor som ville jobba med att resa jorden runt, som Metrojobb även skrev om då. Uppdraget går ut på att du som reporter har i uppgift att hitta och förmedla hjärtevärmande historier från världens alla hörn genom att skriva, filma och fotografera. Ett riktigt drömjobb? Det var det många som tyckte då över 2000 personer sökte tjänsten.

LÄS MER: Sökes: En nanny som älskar att resa och köra porsche

Olle Öberg, 26, hade förmodligen aldrig ens sett jobbannonsen om det inte varit för hans syster som tipsade honom precis innan ansökningstiden gick ut. Med bara några timmar till godo skickade Olle in sin ansökan. Han gick vidare i rekryteringsprocessen där han försökte bevisa att han var rätt person för uppdraget. Några veckor senare var jobbet hans.
– Det känns jättekul, jag älskar att resa och inspirera. Jag tycker om att bryta både mina egna och andras fördomar och det finns framförallt fördomar om att världen är en hemsk plats. Vi ser fruktansvärda nyheter överallt och jag tror att det behövs fler bra historier. Det är lätt att grotta ner sig i hemskheter och det blir en kul utmaning att fokusera på det positiva, säger Olle Öberg.

LÄS MER: Tio tips till dig som vill ut i världen och hjälpa andra

Om två veckor lyfter planet mot hans första destination – Buenos Aires. Därefter kommer Olle hinna besöka flera länder i Sydamerika, däribland Chile och Bolivia, innan han flyger norrut till USA. Efter några veckor åker han vidare mot Asien, eller mer exakt Sydkorea, Indien och Kina. Som sista kontinent kommer Olle att besöka Afrika och få se länder som Sydafrika, Kenya och Namibia.
– Jag är väldigt nyfiken på Bolivia och Sydamerika framförallt eftersom jag aldrig har varit där innan. Jag ser mest fram emot att få träffa nya människor och vidga mina vyer. Jag är väldigt intresserad av människor och av att få möta nya kulturer.

LÄS MER: Åtta tips för att lyckas med videoansökan

Med en vecka i varje land och stad ansvarar Olle själv för att få kontakt med människor och hitta goda nyheter att rapportera. Tillsammans med sina två reporterkollegor från Norge och Danmark kommer de besöka ungefär 12 länder vardera och deras historier kommer gå att läsa på KLM:s hemsida och sociala medier. Olles plan är att i så stor utsträckning som det går försöka bo hemma hos folk för att lära sig mer om landet och kulturen. 
– Den största utmaningen kommer nog vara att det är hyfsat kort om tid på varje ställe. Man måste ligga steget före hela tiden, ha kontakter och kött på benen. Jag är inte så nervös än, men det kommer nog när jag sitter på planet.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Rekryterarna: Här är den perfekta ansökan för säljbranschen

Rekryterarna: Här är den perfekta ansökan för säljbranschen

Metrojobb har pratat med tre rekryterare från tre olika företag i Sverige om hur den perfekta ansökan ska se ut.

Fler artiklar inom Nyheter