
Delar du och din arbetsgivare samma värderingar? Så vet du!
Vi känner inte till våra egna värderingar. Det menar Lena Ahlström, grundare av Ledarstudion. Samtidigt tror hon att om vi funderade mer över vad som är viktigt för oss skulle vi trivas mycket bättre på jobbet. Här är hennes bästa tips för hur du hittar dina egna värderingar och hur du vet om de stämmer överens med värderingarna på din arbetsplats.

– Värderingar är till för att tillgodose dina behov. Dina värderingar ger dig en idé om hur du ska skapa ett idealtillstånd, säger Lena Ahlström, VD och grundare av Ledarstudion, som utvecklar ledare och chefer.
Enligt Lena Ahlström har alla människor olika värderingar som påverkas av vår personlighet. Hon menar att våra värderingar bildas utifrån våra erfarenheter och lärdomar under uppväxten.
LÄS MER: Experten: Sluta skylla på chefen – satsa på att bli en bättre medarbetare istället
Hur går det att applicera våra värderingar på arbetslivet då? Enligt Lena Ahlström skulle vi trivas mycket bättre på jobbet om vi valde ut våra viktigaste värderingar och jämförde dem med värderingarna som finns på vår arbetsplats.
– När jag frågar folk vilka deras viktigaste värderingar är tittar de bara på mig och säger ”jag vet inte”. Vi tänker inte på det här, vi gör inte det jobbet.
För att hitta dina egna värderingar är en bra början att fundera över dina känslor och ditt handlande i olika situationer. Ju viktigare olika situationer är för dig, desto starkare är dina värderingar just där. Vilka situationer har gjort dig upprörd, ledsen eller skamsen? Fundera över vad andra har gjort som har känts fel för dig.
– Många arbetsplatsers värderingar stämmer inte överens med människornas värderingar. Men ändå slutar folk på jobbet utan att ha satt ord på varför de inte trivdes där.
LÄS MER: Därför är folk grisigare på jobbet än hemma
Fråga dig själv vad en bra arbetsplats är för dig. Om våra egna värderingar inte delas av vår arbetsplats menar Lena Ahlström att vi helt enkelt inte kommer att trivas på jobbet eftersom våra behov inte blir tillfredsställda.
– Det finns en magisk gräns vid två år, sedan slutar folk för att de inte trivs.
På bilden: Lena Ahlström. Fotograf: Anja Dahlgren.