Mika Gustafson, Christina Tsiobanelis och Olivia Kastebring är skaparna bakom dokumentären
Mika Gustafson, Christina Tsiobanelis och Olivia Kastebring är skaparna bakom dokumentären "Väck mig när ni vaknat" om Silvana Imam.
Foto: Märta Thisner

Trion bakom filmen om Silvana Imam: "Vi ville inte göra en klassisk musikdokumentär"

Mika Gustafson, Christina Tsiobanelis och Olivia Kastebring fixade drömjobbet – att få göra dokumentären "Väck mig när ni vaknat" om en av Sveriges mest omtalade artister.

Mika, Christina och Olivia lärde känna varandra redan 2010 när de studerade film vid Fridhems folkhögskola. Under sommaren 2014 spelade trion in en kort musikvideo åt ett nytt ansikte i den svenska musikindustrin – Silvana Imam. 
– Vi lärde känna Silvana och började prata om att göra något ihop. Det var en väldigt politisk tid och vi ville påverka. Tanken var att släppa korta youtube-klipp, men vi insåg under sommaren att vi hade fått väldigt bra material som kunde bli något större, säger Mika.

LÄS MER: Så hittar drömjobbet dig på LinkedIn

Att Silvana Imams framgång skulle växa sig så stor, så fort, var ingen av dem beredda på. Det som började som en liten idé växte sig större.
– Det började med att vi ville göra något för att påverka valet 2014. Vi skulle använda vårt medium, film, och Silvana skulle vara rösten. Projektet växte sig större naturligt. På samma sätt som Silvana växt som artist, säger Christina.

När det väl stod klart att det inte var något klipp på fem minuter det var tal om fick de tre tillsammans med Silvana bestämma var det här projektet skulle leda till.
– För oss var det viktigt att inte göra promotion film. Hon hade precis börjat sin karriär när vi träffade henne och i början är man rädd om sin persona. Men vi ville inte göra henne en björntjänst. Hon är också mån om att vara sann, då är det viktigt att vi som filmskapare också är det, säger Mika. 
– Vi ville inte göra ett klassisk musikdokumentär. Vi var mer intresserade av Silvana som person. Mediebilden av henne blir ofta reducerad till en "stark kvinna". Det är tröttsamt. Vi ville göra en mer mångsidig och komplex bild. Det var tidskrävande och en utmaning att hitta balansen mellan hennes olika sidor och den kraft och inspiration hon står för, säger Olivia. 

LÄS MER: Psykologen: Därför ska du umgås med dina kollegor på fritiden

Processen var både lång och krävande. Mycket av den kritik de har fått är riktad mot att de just är tre regissörer och inte en, men alla tre tycker om att jobba kollektivt.
– Det har varit kul att skapa det här rummet där vi tillät varandra att utvecklas och lära oss av varandras kompetenser. Det blev bättre än vad någon kunde tänka sig, säger Christina. 
– Det kommer med många fördelar. Men det är ett jobb i sig att vara tre regissörer. Man måste komma överens, bestämma hur man jobbar. Det som är positivt är att alltid ha tre inputs. Man backar varandra, säger Mika.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Annons
”Vi växer och är redo att leda egna byggprojekt”

”Vi växer och är redo att leda egna byggprojekt”

Det byggs som aldrig förr i Sverige och ett av företagen som skapar bostäder för framtiden är Irenell & CO.

Sökes: Vardagshjältar som vill hjälpa Stockholms medborgare

Sökes: Vardagshjältar som vill hjälpa Stockholms medborgare

Är du social, serviceinriktad och vill ha trevliga kollegor med hög kompetens? I så fall kan du vara rätt person för Kontaktcenter Stockholm som nu vill bli

Adela Dashian, 24, om karriären på Wall Street: ”Jag vill visa att tjejer också kan”

Adela Dashian, 24, om karriären på Wall Street: ”Jag vill visa att tjejer också kan”

Vissa tycker inte att unga kvinnor har något att göra på Wall street, något Adela Dashian inte kunde bry sig mindre om.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

Så vet du om det är dags att byta jobb

Så vet du om det är dags att byta jobb

Under sommaren är det många som funderar på livet och karriären. Har du en gnagande känsla av att det är dags att byta jobb?

10 tecken på att du fått nog på jobbet

10 tecken på att du fått nog på jobbet

Att lämna ett jobb du inte trivs med är inte lätt. Jobb-bloggen Work Buzz listar i alla fall tio varningsklockor som skvallrar om att det är dags att...

Fler artiklar inom Karriär