Har du tröttnat på ditt jobb? Är det kanske dags för nya utmaningar? Låt dig inspireras av fem personer som valde att byta bana i livet.
Har du tröttnat på ditt jobb? Är det kanske dags för nya utmaningar? Låt dig inspireras av fem personer som valde att byta bana i livet.

Fem personer berättar: Så sadlade vi om i karriären

Trivs du inte på ditt jobb? Vill du kanske byta bana helt? Metrojobb pratade med fem personer som skolat om sig.


Elin Hedman, 38, från lärare till frivårdsinspektör.
I sju år arbetade Elin som lärare i högstadiet och gymnasiet, men tröttnade på den ohållbara arbetsmiljön och bestämde sig för att hitta ett nytt arbete.
– Jag ville ha ett jobb där jag gjorde skillnad för människor. Jag prövade arbetsrehabilitering, men det kändes inte rätt. Sedan kom jag till frivården och nu har jag hittat rätt.


Ylva Kärnestedt, 45, från rymdelektronikmontör till behandlingspedagog

Ylva fick en skada i armen efter att under flera års tid jobbat med att plocka komponenter i kretskort som ska sitta i rymdraketer. Efter en lång sjukskrivning blev hon uppsagd, vilket var det bästa som kunde hända.
– Jag fick kontakt med arbetslivsresurs där jag fick svara på 1000 frågor om mig själv för att se vad jag skulle vara lämplig för. Det föll på social omsorg och då föll det sig naturligt att bli behandlingspedagog. Det är så rätt det bara kan bli. Jag önskar jag hade kommit på det tidigare.


Lena Ahlqvist, 50, från målare till vetrinärassistent
Lena hade jobbat som målare i tre år, men efter att hon blivit sjuk så var hon tvungen att byta linje i livet.
– Det har varit en dröm sedan alltid att få jobba med djur. Nu fanns det ett tillfälle att få göra det och då tog jag det. Jag har absolut hittat rätt.


Niklas Sundqvist, 30, från försäljare till behandlingsassistent

Niklas jobbade mest som säljare för att kunna betala hyran. Förra året bestämde han sig för att hitta ett jobb han faktiskt trivs med.
– Jag hittade ett jobb som behandlingsassistent, så jag hjälper ungdomar med läxor, pratar om problem. Lite allmänna saker. Jag hade själv en ganska bråkig uppväxt, så det föll sig naturligt att vilja hjälpa andra. Nu studerar jag också och ska söka till socionomutbildningen.

Foto: Martin Henningson


Thomas Helsing, 41, från butiksmedarbetare till journalist 
Thomas arbetade i en leksaksaffär där han tidigare hade haft praktik under gymnasiet. Tack vare slumpen och kontakter hittade han hem i journalistiken.  
– Egentligen kände jag mig aldrig hemma där, men jag visste inte vad jag ville bli när jag blev stor så att säga. Jag har alltid gillat att skriva i olika former. Jag funderade på det mer och mer och sedan av en slump, tillfälle och kontakter hamnade jag i journalistiken. Jag har definitivt hittat rätt. Det är första gången jag känner att jag får jobba med det jag tycker är kul.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Annons
SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

Har du vad som krävs för att jobba på SOS Alarm? Hör Johan berätta om sitt arbete som SOS-operatör

Succéförfattaren: Så skriver du en bästsäljare

Succéförfattaren: Så skriver du en bästsäljare

För att skriva en bästsäljande bok behöver du inte ha en uttänkt historia klar när du börjar skriva. Det menar deckarförfattaren Mari Jungstedt.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

10 tecken på att du fått nog på jobbet

10 tecken på att du fått nog på jobbet

Att lämna ett jobb du inte trivs med är inte lätt. Jobb-bloggen Work Buzz listar i alla fall tio varningsklockor som skvallrar om att det är dags att...

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Vad gör jag om jag inte trivs med yrkesvalet, men inte vet vad jag vill göra istället? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Så hanterar du störiga kolleger

Så hanterar du störiga kolleger

Han som alltid skäller, hon som alltid snackar skit, eller den som alltid blir martyr – de jobbiga människorna kan nog kännas igen på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom Karriär