Konkurrensen bland fotografer är hård. Det gäller att kunna ta bilder som människor vill ha, menar Stefan Holm.
Konkurrensen bland fotografer är hård. Det gäller att kunna ta bilder som människor vill ha, menar Stefan Holm.
Foto: Unsplash

Gillar du att fota? Du kan tjäna pengar på din talang!

Stefan Holm är frilansfotograf och hans arbete har kunnat ta honom till bland annat Istanbul. Sedan 2011 säljer han sina bilder via en bildbank.

Gillar du att fota? Det går faktiskt att tjäna pengar på din hobby! Bildbanker är princip är ett stort bibliotek av bilder. Det betyder alltså att flera olika företag och personer kan ladda ner och använda samma bild till reklam, artiklar eller lite vad som helst.
­– Jag har väl alltid hållit på att fota, även under den analoga tiden. Det var nog lite av en slump att jag hittade mikrostockfotografering. Det var roligt att pröva på att få betalt för bilderna istället för tummar upp.

LÄS MER: Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Själva grejen med bildbanker, eller mikrostockfotografering som det även kallas, är att du säljer bilder för en ganska liten summa, men förhoppningsvis säljer du många.
– Jag hittade dem online. De var ganska tidigt ute med det här. Du tar precis vilka bilder du vill själv och laddar upp. Jag har väl mer och mer att börja fota sportevenemang.

Vem som helst kan få skriva upp sig på en bildbank, men först måste dina bilder granskas av en jury för att se att de håller måttet.
– När jag började fick jag skicka in tio bilder och då skulle sju av dem godkännas för att se att man hade ett öga för bild och form. Nu behöver bara en av tio bilder accepteras.

LÄS MER: Systrarna startade företag ihop: ”Vi kompletterar varandra”

Konkurrensen är hög, så det gäller att ta de absolut bästa fotona och hamna så högt upp på listan som möjligt.
– Man måste hitta bilder som folk vill ha, så att man kommer högt upp i just den kategorin. För mig har det funkat bra. Det är ingenting jag livnär mig på, utan mer en hobby och en pensionsförsäkring.

Stefans arbete med mikrostockfotografering har kunnat betala av en resa han gjorde till Turkiet för fem år sedan.
– Jag åkte till Istanbul med mina föräldrar. Den staden har så mycket historia och fin arkitektur, så jag tog massor med bilder. De säljs flera gånger om dagen fortfarande, trots att det är så pass längesedan jag var där.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Det finns inte ett sätt att vara en duktig säljare – men det gäller att vara en bra lyssnare och att hitta sin egen styrka. Det menar Erik Berthagen som, i

Miljardären: Här är 4 hemligheter bakom min framgång

Miljardären: Här är 4 hemligheter bakom min framgång

Jeff Bezos är världens rikaste man. Han är vd för Amazon och ägare av The Washington Post. Här är hans tips.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

Så hanterar du störiga kolleger

Så hanterar du störiga kolleger

Han som alltid skäller, hon som alltid snackar skit, eller den som alltid blir martyr – de jobbiga människorna kan nog kännas igen på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom Karriär