Avslöja inte för chefen att du söker nytt jobb!
Avslöja inte för chefen att du söker nytt jobb!
Foto: Shutterstock/ IBL

6 misstag du ska undvika när du har ett jobb – men söker ett nytt

Är du ute efter nya utmaningar men fortfarande kvar på ditt gamla jobb? Det kan vara knepigt. Enligt Forbes finns det sex misstag du bör undvika för att lyckas med ditt jobbsökande utan att riskera det jobbet du har. 

1. Uppdatera inte din LinkedIn profil
I alla fall inte på en och samma gång. Det kan ge indikationen att du försöker snygga till ditt cv och är på jakt efter ett nytt jobb. Gör det lite då och då istället för att undvika misstankar. Använd inte heller en rubrik där det uttryckligen står att du söker ett nytt jobb och stäng av aviseringarna så dina nuvarande kollegor inte får notifikationer om uppdateringar du har gjort.

2. Undvik jobbmässor
Jobbmässor är ett jättebra sätt att knyta nya kontakter på, men undvik de mässorna där ditt eget företag är. Var även försiktig med att gå på jobbmässor där du vet att nära kontakter till ditt nuvarande arbete, kollegor och chef är.

LÄS MER: Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

3. Undvik massmejl
Att skicka ut ett massmejl om att du söker ett nytt jobb till vänner och familj fungerar oftast bra – i fall du inte redan har ett jobb. Söker du däremot ett nytt arbete kan det bli problematiskt om dina vänner delar vidare detta till sina vänner. Tillslut kommer det nå ditt nuvarande arbete, vilket kan skapa lite spänningar,

4. Svara inte på ”blinda” jobb
Undvik att svara på jobbannonser där det inte står vem arbetsgivaren är – det kan vara din egen!

5. Undvik att nämna att du söker jobb när du nätverkar
Om du går på nätverkevent, så säg inte att söker efter ett nytt jobb. Säg istället att du är konsult. Att skaffa dig ett konsultjobb på deltid är ett bra sätt att komma nära arbetsgivare. Vanligtvis träffar bara chefer jobbsökande ifall de har en position öppen, men är du konsult så kan de träffa din när som helst.

LÄS MER: Tänk på det här innan du söker utlandsarbete

6. Säg att du vill gå under radarn
Om du går på en jobbintervju eller liknande, säg då till personen att du vill ligga lågt. Säg det flera gånger. Ditt mål är att låta din nuvarande arbetsgivare få veta att du letar efter ett nytt jobb när du säger upp dig.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb