Avslöja inte för chefen att du söker nytt jobb!
Avslöja inte för chefen att du söker nytt jobb!
Foto: Shutterstock/ IBL

6 misstag du ska undvika när du har ett jobb – men söker ett nytt

Är du ute efter nya utmaningar men fortfarande kvar på ditt gamla jobb? Det kan vara knepigt. Enligt Forbes finns det sex misstag du bör undvika för att lyckas med ditt jobbsökande utan att riskera det jobbet du har. 

1. Uppdatera inte din LinkedIn profil
I alla fall inte på en och samma gång. Det kan ge indikationen att du försöker snygga till ditt cv och är på jakt efter ett nytt jobb. Gör det lite då och då istället för att undvika misstankar. Använd inte heller en rubrik där det uttryckligen står att du söker ett nytt jobb och stäng av aviseringarna så dina nuvarande kollegor inte får notifikationer om uppdateringar du har gjort.

2. Undvik jobbmässor
Jobbmässor är ett jättebra sätt att knyta nya kontakter på, men undvik de mässorna där ditt eget företag är. Var även försiktig med att gå på jobbmässor där du vet att nära kontakter till ditt nuvarande arbete, kollegor och chef är.

LÄS MER: Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

3. Undvik massmejl
Att skicka ut ett massmejl om att du söker ett nytt jobb till vänner och familj fungerar oftast bra – i fall du inte redan har ett jobb. Söker du däremot ett nytt arbete kan det bli problematiskt om dina vänner delar vidare detta till sina vänner. Tillslut kommer det nå ditt nuvarande arbete, vilket kan skapa lite spänningar,

4. Svara inte på ”blinda” jobb
Undvik att svara på jobbannonser där det inte står vem arbetsgivaren är – det kan vara din egen!

5. Undvik att nämna att du söker jobb när du nätverkar
Om du går på nätverkevent, så säg inte att söker efter ett nytt jobb. Säg istället att du är konsult. Att skaffa dig ett konsultjobb på deltid är ett bra sätt att komma nära arbetsgivare. Vanligtvis träffar bara chefer jobbsökande ifall de har en position öppen, men är du konsult så kan de träffa din när som helst.

LÄS MER: Tänk på det här innan du söker utlandsarbete

6. Säg att du vill gå under radarn
Om du går på en jobbintervju eller liknande, säg då till personen att du vill ligga lågt. Säg det flera gånger. Ditt mål är att låta din nuvarande arbetsgivare få veta att du letar efter ett nytt jobb när du säger upp dig.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Annons
Sökes: Vardagshjältar som vill hjälpa Stockholms medborgare

Sökes: Vardagshjältar som vill hjälpa Stockholms medborgare

Är du social, serviceinriktad och vill ha trevliga kollegor med hög kompetens? I så fall kan du vara rätt person för Kontaktcenter Stockholm som nu vill bli

Han besökte mässan Bazaren – och fick nytt heltidsjobb

Han besökte mässan Bazaren – och fick nytt heltidsjobb

Du vet inte vilka jobbmöjligheter som finns innan du har besökt Bazaren – där du kan knyta värdefulla kontakter.

Så får du jobbet – genom att chatta dig till arbetsintervjun

Så får du jobbet – genom att chatta dig till arbetsintervjun

Erik Andersson skapade tillsammans med sitt team en chattfunktion där arbetssökande kan få direktkontakt med personer på företag.

Vad du kan göra om du hatar ditt jobb

Vad du kan göra om du hatar ditt jobb

Du hatar ditt jobb, företaget och chefen. Det kan vara så att det är dags för dig att leta dig vidare.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Fler artiklar inom Söka jobb