Enligt retorikexperten Elaine Eksvärd är något av det jobbigaste vi vet att konfrontera andra människor.
Enligt retorikexperten Elaine Eksvärd är något av det jobbigaste vi vet att konfrontera andra människor.
Foto: Jesper Anhede.

Elaine Eksvärd tipsar: Så bemöter du din kollegas rasistiska uttalanden

Har du någon gång suttit på ett möte där en kollega sagt något riktigt opassande? Och har du någon gång velat öppna munnen och konfrontera kollegan – men utan att våga? Enligt retorikexperten Elaine Eksvärd är konfrontationer något av det jobbigaste vi svenskar vet.

– Att ta konflikter är inte att bråka, det är att lösa. Jag tror att Sverige är det enda landet i världen där vi tänker att konflikter är till för att bråka. Det blir så mycket bättre om vi säger vad vi tycker inför de som gör fel, annars står vi bara i skuggan, säger Elaine Eksvärd.
Hon har skrivit boken ”Vi måste prata: Lätta lösningar på svåra samtal” och föreläser om retorik och kommunikation.

LÄS MER: 5 saker chefer gör som får de bästa medarbetarna att säga upp sig

Hur ska du då göra om du sitter där vid mötesbordet bland dina kollegor och en av dem, vi kan kalla honom Erik, plötsligt yttrar något som kanske känns rasistiskt eller sexistiskt? Enligt Elaine Eksvärd handlar det i grund och botten om att våga ge Erik kritik, vilket många tycker är svårt.
– Du ska aldrig säga ”Du är rasistisk”. Istället ska du säga ”Det du sa nu är rasistiskt”. Det är viktigt att särskilja sak från person. Utgå aldrig från att personen menar något illa och tänk att Erik kommer ha glädje av att höra det du säger, säger Elaine Eksvärd.

Istället för att börja kritisera kollegan Erik som person kan du prova att säga: ”Du menar säkert inget illa och det passar inte dig att säga en sådan sak.” De flesta tycker att det är jobbigt att ta emot negativ kritik, därför är det viktigt att du tänker på hur du kritiserar.
– Om man får höra att det man sagt är dåligt, och inte att man själv är dålig, blir det mycket lättare att ta kritiken.

LÄS MER: 5 karaktärsdrag: Så känner du igen en dålig chef

Att samla tillräckligt med mod för att våga säga emot en kollega som uttrycker sig rasistiskt framför en hel grupp kan vara svårt, men enligt Elaine Eksvärd är det inget måste att konfrontera Erik direkt. Det kan snarare vara bättre att räkna baklänges från tio och ta en stund, till och med några dagar, åt att tänka över vad du vill säga.
– När vi blir arga och upprörda är det viktigt att vi tar lite tid till att andas. Låt affekten gå förbi, det gör ingenting att du tar upp det efter mötet. Tillfället är inte förbi, det är aldrig för sent att säga ”Du, jag har tänkt på det du sa och jag tycker inte att det är okej”.

Om du tror att din andra kollega, vi kan kalla henne Sara, kan ha känt sig träffad av det som Erik sade är det viktigt att du visar för Sara att du inte heller tycker att det var okej. Det gör du inte genom att sitta tyst och vänta till efter mötet med att säga till Sara ”Det som Erik sade var verkligen inte okej”.
– Det är inte samma sak som att stå upp för någon annan. Det handlar om att visa civilkurage, det blir jättekonstigt om alla är tysta eftersom det blir som ett tyst medhåll. Och eftersom du själv inte blev drabbad så är det lättare att prata utan att hamna i affekt, säger Elaine Eksvärd.

LÄS MER: Fem personer berättar: Så sadlade vi om i karriären

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Annons
Sökes: Vardagshjältar som vill hjälpa Stockholms medborgare

Sökes: Vardagshjältar som vill hjälpa Stockholms medborgare

Är du social, serviceinriktad och vill ha trevliga kollegor med hög kompetens? I så fall kan du vara rätt person för Kontaktcenter Stockholm som nu vill bli

Ny på jobbet? Så fixar du första veckan!

Ny på jobbet? Så fixar du första veckan!

Du klarade jobbintervjun galant och nu är det upp till dig att visa din arbetsgivare att de gjort rätt val.

Varför du ska stanna på ett jobb du hatar

Varför du ska stanna på ett jobb du hatar

Att älska sitt jobb är inte någonting alla får uppleva. Det finns flera fördelar med att stanna på ett arbete du inte trivs med.

Fast på jobbet i jul? Såhär klarar du dig!

Fast på jobbet i jul? Såhär klarar du dig!

Medan resten av Sverige sitter och väntar spänt på hur julvärdarna ska tända ljuset innan Kalle Anka är du fast på jobbet. Såhär klarar du av arbetsdagen.

3 saker du ska göra innan du går på semester

3 saker du ska göra innan du går på semester

För många är det snart dags för semester och ladda upp inför det nya året. Men kom ihåg att bara för att du går på semester så gör inte ditt jobb det.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Fler artiklar inom På jobbet