Anna Bennich Karlstedt är psykolog och har lång erfarenhet av människor med utmattningssyndrom.
Anna Bennich Karlstedt är psykolog och har lång erfarenhet av människor med utmattningssyndrom.
Foto: Anna Bennich Karlstedt/ Unsplash

Är din kollega på väg att bli utmattad? Så vet du – och så kan du hjälpa!

Vad kan du göra om du märker att en kollega är på väg att bli utmattad? Vad är signalerna och hur kan du hjälpa? Metrojobb har pratat med Anna Bennich Karlstedt, psykolog och författare till boken ”Sjukt stressad – en liten handbok i att hantera stress i vardagen”.

Har din kollega börjat glömma av saker? Eller har du märkt en humörförändring? Då kan det vara så att din kollega är på väg att bli utmattad. Anna Bennich Karlstedt har listat sju tecken på att din kollega kanske behöver hjälp och hur du ska gå tillväga.

Så märker du om en kollega är på väg att bli utmattad

1. Ökad trötthet
Alla kan vi vara trötta då och då på jobbet, men om det inte avtar kan det vara ett varningstecken på att din kollega är stressad. 

2. Ökad känslighet för ny information och förändringar 
Sånt som kräver lite mer fokus eller ansträngning och energi blir extra jobbigt. Det kan vara att flytta möten, ny personal eller liknande. Allt som är nytt blir stort och jobbigt att ta in även om man inte haft problem med det innan. Din kollega kan uppfattas som bakåtsträvande.

3. Sämre koncentration/ minne
Plötsligt så glömmer din kollega möten när hen inte brukar göra det. Personen kanske även glömmer saker som portkoder och vad hen ska göra i framtiden.

4. Svårare att fokusera på och avsluta uppgifter 
Kollegan sitter på jobbet med fyra fönster öppna i webbläsaren men kan inte fokusera på vad hen ska göra. Ett vanligt stressymptom är att man är vaksam och inte kan sjunka in ordentligt i sina arbetsuppgifter. 

5. Ökad korttidsfrånvaro 
När vi är väldigt utmattade så blir vi lättare sjuka. Immunförsvaret försämras och det tar längre tid att bli frisk. Din kollega kanske är förkyld längre än vanligt eller blir det väldigt ofta. Det kan vara ett tecken på utmattning. 

6. Plötsligt lite annorlunda reaktioner
Kollegan kanske är mer lättirriterad, gråtmild eller frånvarande. Det är självklart något vi kan vara från och till, men om det pågår under en längre period bör du vara uppmärksam.

7. Konflikter 
Har man en arbetsgrupp som helt plötsligt inte fungerar så behöver det inte vara så att arbetsgruppen är dålig. Det kan vara andra orsaker. Exempelvis, för mycket jobb på för få personer, dåligt ledarskap och oklara instruktioner. 

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Veckans matlåda: Rädda jobblunchen med kvällens grillrester

Veckans matlåda: Rädda jobblunchen med kvällens grillrester

Ana Cruz-Prado från Sveriges kockar lär dig hur du gör en grym marinad och lyckas grilla köttet till perfektion.

3 sätt att vila upp dig på – när du inte kan ta semester

3 sätt att vila upp dig på – när du inte kan ta semester

Det börjar kännas tungt. Du är konstant trött och kan inte skaka av dig känslan av att du snart inte orkar mer. Vad göra?

Experten: Så peppar du dig själv inför jobbet i höstrusket

Experten: Så peppar du dig själv inför jobbet i höstrusket

Känns kontorslandskapet instängt? Är det svårare att gå upp på morgonen? Metrojobb har listat 10 tips för hur du ska klara dig!

Hjärnforskaren: Här är det viktigaste beslutet vi tar i livet

Hjärnforskaren: Här är det viktigaste beslutet vi tar i livet

Livsfilosofier, materiella ting och resor hjälper oss inte att bli lyckligare. Det är vårt umgänge.

Fler artiklar inom Hälsa