Vem vi väljer att umgås med påverkar hur lyckliga vi blir, enligt hjärnforskaren Moran Cerf.
Vem vi väljer att umgås med påverkar hur lyckliga vi blir, enligt hjärnforskaren Moran Cerf.
Foto: Unsplash

Hjärnforskaren: Här är det viktigaste beslutet vi tar i livet

Det är inte drömjobbet, resorna eller den där nya jackan som gör dig lycklig, menar Moran Cerf, hjärnforskare vid Northwestern University. 

Moran Cerf sa till Business insider nordic att det inte bara är ett råd att välja dina vänner noggrant, utan ett livsviktigt beslut för att långsiktigt må bra. Han har studerat ämnet i drygt tio år och menar att det finns enkla förklaringar till varför vi inte blir särskilt lyckliga av upplevelser, att klättra på karriärstegen och materiella ting. 

LÄS MER: Psykologen: Därför ska du umgås med dina kollegor på fritiden

Det första handlar om att vi blir riktigt trötta av alla mikrobeslut vi måste ta. Mikrobeslut är små beslut vi tar i vardagen, exempelvis vad vi ska äta, vilka kläder vi ska ha på oss och vilken musik vi ska lyssna på. Genom att försöka minimera antalet beslut kan vi bli lyckligare. Moran Cerf lever som han lär och minskar sina beslut genom att exempelvis välja det som står näst överst på menyn, oavsett vad det är. Han undviker även att välja restaurang. Istället så väljer han ett middagssällskap han litar på för att öka sannolikheten att komma till en restaurang han gillar.

LÄS MER: Jobb BFF: 5 saker som gör att dina kollegor är som dina bästa vänner 

Enligt Cerf har vi också en tendens att låta känslorna kontrollera oss, samt sociala signaler. Dessa får oss att fatta beslut vi annars inte skulle göra. Men det behöver inte alltid vara negativt. Enligt Cerfs studie har han upptäckt att när två människor umgås så börjar deras hjärnvågor följa samma mönster. Det kan handla om hur man reagerar till olika lukter och ljud. Dessa signaler kan påverka oss känslomässigt, men kan även göra så att vi börjar härma det. Det kan vara att någon är nedstämd, vilket påverkar andra i närheten till att också känna sig nedstämd. Därför är det viktigt att omge dig med folk som har en positiv inverkan på dig och ditt liv. 

– Det här betyder att personerna du umgås med faktiskt påverkar din interaktion med verkligheten, bortom det du kan förklar. En av effekterna är att ni blir lika, säger Moran Cerf till Nordic Business Insider. 

Kort och gott menar Cerf att umgänget är det viktigaste beslutet vi kan ta, då det påverkar våra känslor, sinnesstämning och underlättar alla mikrobeslut i vardagen och därmed gör oss lyckligare.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Är du orolig över att din kollega har alkoholproblem? Så hjälper du!

Är du orolig över att din kollega har alkoholproblem? Så hjälper du!

Det kan vara svårt se tecken på om en kollega lider av ett beroende. Sarah Demitz Helin, vd på Ljung & Sjöberg, ger sina bästa tips.

Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Obalans mellan stress och vila kan leda till utmattningssyndrom eller stresskollaps. Här är de viktiga varningstecknen.

10 tips: Så blir du en morgonmänniska!

10 tips: Så blir du en morgonmänniska!

För många börjar dagen klockan 08:00. Det betyder att man får gå upp med tuppen, vilket inte alltid är det lättaste.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa