Var snäll mot dig själv i höst!
Var snäll mot dig själv i höst!
Foto: Kristian Pohl/ Unsplash

Experten: Så peppar du dig själv inför jobbet i höstrusket

Börjar det kännas tungt att gå upp på morgonen? Längtar du tills helgen redan på söndag kväll? Du är inte ensam. Metrojobb har pratat med arbetsglädjeexperten, Christina Stielli, om hur du bäst håller humöret på topp hela hösten.

Hitta din inspirationskälla
Kanske har du beundrat någon på avstånd? Det kanske är dags att skaffa dig en mentor eller ett bollplank för att hjälpa dig på traven. Även om ni inte känner varandra så går det alltid att slänga iväg ett mejl!

Planera arbetsdagen
Precis som elitmaratonlöpare planerar sitt lopp så kan du planera en arbetsdag. Ingen elitidrottare säger ”åh, vad jobbigt att springa 9 mil” och ingen krigar i första backen. Välj dina strider och tänk på att din energi ska räcka hela dagen. Portionera ut den. Du vill ju känna att du har gjort ditt bästa när du går hem för dagen.

Fixa rätt mindset
Fråga dig själv på morgonen hur du vill må när du går hem från jobbet. Om du tänker att du kommer vara jättetrött och grinig så kommer du att vara det också. Tänk att du ska gå hem och känna dig härlig, underbar och intelligent istället!

LÄS MER: Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Ändra på någonting
Det behöver inte vara något stort. Det kan vara att du köper ett nytt roligt block, pennor eller kaffemugg. Kanske byter plats med någon på arbetet om du har möjligthet till det. Lite förändring kan göra stor skillnad.

Walk-n-talk
Lägg ner alla stillasittande inomhusmöten. Kroppen funkar inte när vi sitter inne i åtta timmar i streck. Du kan ta mötena över en promenad istället, det går lika bra. Du behöver inte presentera allt med en powerpoint.

Bra vägg
Se till att arbetsplatsen har en ”bra vägg” någonstans där ni kan sätta upp komplimanger. Vi behöver alla bekräftelse och uppmuntran. En ”bra vägg” där ni sätter upp post-it lappar med bra budskap på höjer stämningen på jobbet.

LÄS MER: Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt 

Gnällfri zon
Det är lätt att komma in i gnällträsket. När det händer så ska man se till att ha ett stoppord. Det kan vara vilket ord som helst, men när någon säger det så är det slut på gnällandet. Det går också att skapa en gnällfri zon på arbetsplatsen, exempelvis vid kaffemaskinen.

Pomodorotekniken
Pomodorotekniken går ut på att effektivisera din arbetsdag. Du ska arbeta fokuserat utan multitaskning, för vi är inte gjorda för att kunna göra flera saker samtidigt. När vi gör det, så blir det alltid lite sämre. Allt du behöver är en timer. Ställ den på 25 minuter och arbeta bara med en sak under de minuterna. Ta sedan en kortare paus på fem minuter och upprepa processen.

LÄS MER: Så undviker du att bli arbetsnarkoman

Rensa ditt dygn
Får du inte plats med allt du ska göra under ett dygn? Då kan det vara dags att rensa någonstans. Vi har ”öronmärkta” timmar under dagen, bland annat för jobb och sömn, som inte går att ändra på. Men de timmarna du har som inte är öronmärkta kan du ändra på lite hur du vill. Kanske skippa timman framför Netflix och ta en promenad istället.

Var snäll mot dig själv
Det är så viktigt att vara snäll mot sig själv, speciellt under hösten. Semestern sitter kanske fortfarande kvar och det har varit många varma kvällar som gör att det kan kännas som att du ligger efter. Du behöver inte göra allting perfekt och din kalender behöver inte vara sprängfylld med saker att göra. Var snäll mot dig själv och sänk kraven, det är tufft nog ändå med mörkret.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Annons
Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Det finns inte ett sätt att vara en duktig säljare – men det gäller att vara en bra lyssnare och att hitta sin egen styrka. Det menar Erik Berthagen som, i

Annons
Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Jobbar du som lärare eller inom vård och omsorg och vill jobba hos en prisbelönt och grym arbetsgivare ska du söka dig till Zest bemanning.

3 skäl till varför du ska sluta göra flera saker samtidigt

3 skäl till varför du ska sluta göra flera saker samtidigt

Forskning visar på att multitasking, det vill säga, att göra flera saker samtidigt, inte är något bra.

Sömnexpertens 5 tips: Så sover du bättre under veckan

Sömnexpertens 5 tips: Så sover du bättre under veckan

Får du inte dina åtta timmars skönhetssömn varje natt? Dr. Ana Krieger ger sina bästa tips på hur du ändrar din rutin.

Är du beroende av din mobil? Så lär du dig koppla bort och minska stressen

Är du beroende av din mobil? Så lär du dig koppla bort och minska stressen

För många av oss är mobilen det första vi kollar på morgonen och det sista vi lägger ifrån oss på kvällen.

6 ”dåliga” vanor som faktiskt är tecken på att du är smart

6 ”dåliga” vanor som faktiskt är tecken på att du är smart

Dagdrömmer du ofta? Eller har du en tendens att skjuta upp saker? Det kan tyda på att du är ganska smart!

Fler artiklar inom Hälsa