Michael Svensson lämnade Sverige för att söka lyckan i New York.
Michael Svensson lämnade Sverige för att söka lyckan i New York.
Foto: Pontus Höök

Drömmer du om en karriär utomlands? Här är 8 råd som hjälper dig lyckas!

Varannan svensk kan tänka sig att flytta utomlands för att jobba. Men att verkligen ta steget och flytta kräver mod. ”Många verkar begrava sina drömmar, men man lever bara en gång”, säger Michael Svensson som flyttade till New York och startade eget vid 45 års ålder.

Det är inte ovanligt att testa lyckan utomlands. Hela 19 procent svarar i Metros undersökning* att de en eller flera gånger har jobbat utomlands.

Hela 48 procent säger att de skulle vilja göra det. Men det är en sak att ta ett barjobb i Australien efter gymnasiet eller jobba extra medan du går en kurs i London – en helt annan sak att i äldre dagar bryta upp och testa lyckan i ett annat land.
– Min dröm har alltid varit att lansera något som passar i New York. Man kan väl säga att staden var det som lockade mest. Men att få göra något för sig själv och inte vara anställd hade lika stor del i att jag flyttade. 

Det säger Michael Svensson, grundare av juiceföretaget Cobble Hill juice co., som flyttade till New York för snart tre år sedan.

LÄS MER: Fem personer berättar: Så sadlade vi om i karriären

Företaget som han startade tillsammans med New York-svensken och vännen Emanuele Ancorini är en satsning med eget kapital och med hjälp av vänner och familj. Nu ska de ta nästa steg genom en crowdfunding-kampanj.
– Många verkar tro att du måste ha mycket pengar från början eller komma från en viss social elit för att göra det här. Så är det inte. Jag är från Jönköping från början utan några pengar och har länge jobbat i krogsvängen Stockholm, säger han.

Startkapitalet de samlade in uppskattar han till ungefär en miljon kronor. Michael Svensson poängterar att vi lever i en tid där satsningar som hans – ett juiceföretag i New York – faktiskt är möjligt. Crowdfunding är en nyckelfaktor, men han nämner också att ”be om hjälp” och att sträcka ut en hand i det redan utbredda nätverket av exilsvenskar som finns över världen inte ska underskattas. 
– Vi kontaktade Fika (kafékedja i New York, reds.anm.) och de ville gärna hjälpa till att sälja våra produkter. Vi svenskar är mer hjälpsamma ute i världen än hemma i Sverige, säger Svensson vars första produkt, en lemonad, nu säljs på över 25 platser i New York.

LÄS MER: Olle landade drömjobbet: Ska resa jorden runt och rapportera goda nyheter

Många av dem Fika-kaféer. Och att vara svensk, med allt vad det innebär med trygga hemförhållanden, är inte heller någon nackdel.
– Jag är inte förvånad att så många säger att de skulle vilja flytta utomlands. Jag får höra det hela tiden, att andra vill göra det jag har gjort. Jag säger bara ”våga”. Vi lever bara en gång och om det inte skulle funka eller inte passar dig går det alltid att flytta hem och vara ganska säker på att det löser sig. Även ett misslyckande kan vara att lyckas.

*Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 11‐15 augusti 2017. 1526 personer har genomfört undersökningen. Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Annons
Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Det finns inte ett sätt att vara en duktig säljare – men det gäller att vara en bra lyssnare och att hitta sin egen styrka. Det menar Erik Berthagen som, i

Annons
Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Jobbar du som lärare eller inom vård och omsorg och vill jobba hos en prisbelönt och grym arbetsgivare ska du söka dig till Zest bemanning.

Gillar du att fota? Du kan tjäna pengar på din talang!

Gillar du att fota? Du kan tjäna pengar på din talang!

Hundratals personer och företag laddar ner Stefan Holms bilder varje dag. Mikrostockfotografering blir allt mer populärt.

Miljardären: Här är 4 hemligheter bakom min framgång

Miljardären: Här är 4 hemligheter bakom min framgång

Jeff Bezos är världens rikaste man. Han är vd för Amazon och ägare av The Washington Post. Här är hans tips.

Gravid på jobbet? Här är dina rättigheter!

Gravid på jobbet? Här är dina rättigheter!

Det händer ibland att kvinnor får frågan om man planerar på att bli gravid under en anställningsintervju.

Anna Wallberg fick drömjobbet – sköter sociala medier åt Sweden International Horse Show

Anna Wallberg fick drömjobbet – sköter sociala medier åt Sweden International Horse Show

Hon halkade in på ett bananskal och tog över positionen som sociala medieransvarig för SIHS.

Fler artiklar inom Karriär