Ett riktigt bra personligt brev kan ge dig fler jobbintervjuer!
Ett riktigt bra personligt brev kan ge dig fler jobbintervjuer!
Foto: Unsplash

7 saker du ska undvika i ditt personliga brev

Om du precis gett dig in i jobbdjungeln, utan tidigare erfarenheter, så kan det vara svårt att sticka ut i mängden av ansökningar. Ett sätt att öka dina chanser att få komma på intervju är om du skriver ett riktigt bra personligt brev.

Nya jobbsökare tenderar att göra samma typ av misstag. The Muse listade sju av dessa och hur du lättast fixar dem. 

1. Det är för långt 
Ett personligt brev är ingen uppsats. Bara en hel sida är för mycket. Skriv kort och koncist, max 250 ord. Det du ska komma ihåg att ha med är vilket jobb du vill ha, varför du är lämplig och hur du skulle utföra jobbet – kryddat med lite personlighet.

2. Överdrivet formellt
Ett för formellt språk får dig att framstå som stel och tråkig – ingenting man önskar i någon man ska jobba med i framtiden. Skriv vardagligt. Det är lättare att läsa, framstår som vänligare och mer genuint. Pröva att läsa det högt för dig själv eller någon annan innan du skickar det. Om det känns onaturligt så är det också det.

LÄS MER: 7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

3. Det låter falskt 
Du ska alltid se till att visa entusiasm för arbetet och företaget du söker till. Dock räcker det inte med att skriva ”Jag älskar (företagets namn)”. Det visar inte på att du förstår vad det är företaget egentligen gör. Se till att noggrant kolla upp vad det är företaget gör och har gjort det senaste året och påpeka vad du kan göra för att bidra. 

4. Du säljer inte dig själv 
Det är bra att vara ödmjuk, men det kan gå till överdrift. Även om du kanske inte möter alla kvalifikationer, så behöver du inte säga det. Om du inleder med ”jag vet att ni säkert har andra, mer kvalificerade kandidater” kommer personen som läser ditt personliga brev gå vidare till någon annan. Lösningen är att framstå som den absolut bästa kandidaten genom att trycka på dina bästa sidor och varför just dem är en tillgång för företaget. 

5. Du framstår som självisk 
Kom ihåg att det inte bara handlar om att du ska få ett jobb, utan att jobbet ska få en bra kollega. I ditt personliga brev ska du vara tydlig med vad du kan göra för företaget. Fråga dig själv vad du med din utbildning och erfarenhet kan bidra med. 

LÄS MER: 4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

6. Det är fullt av irrelevant information 
Har du en paragraf med hur du hittade dig själv i Asien? Stryk det. Använder du adjektiv som ”effektiv, lojal och hårt arbetande” för att beskriva dig själv? Det är inte övertygande. Även information om familj, vänner, relationsstatus och liknande kan du stryka. Det är inte relevant. Fokusera på din skicklighet, erfarenhet och historia som kan tillföra något till varför du är bäst lämpad till jobbet. 

7. Fokus på dina meriter från universitetet/ högskolan 
Dina betyg, vilken skola du gick på, vilka kurser du tog och liknande är har ingen betydelse för din arbetsgivare. Något som kan vara intressant och viktigt att ta upp är vilka aktiviteter och föreningar du medverkade i. Har du exempelvis varit involverad i en kårförening visar det på ledarskapsförmåga och teamwork, vilket de flesta arbetsplatser uppskattar.

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

Annons
Jobbet för dig som vill utvecklas som elektriker

Jobbet för dig som vill utvecklas som elektriker

Vill du jobba med modern branschteknik och varje dag bidra till förbättringar för kund och samhälle? Läs mer om Billy Arvidsson som jobbar på Veolia.

Annons
Undersköterskan: ”Jag måste våga stå kvar och lyssna”

Undersköterskan: ”Jag måste våga stå kvar och lyssna”

Vill du ha ett utmanande jobb där du får hjälpa människor i kris? Då är ett jobb inom Göteborgs Stad något för dig.

3 tips: Så får du ditt personliga brev att sticka ut

3 tips: Så får du ditt personliga brev att sticka ut

Hur får du drömjobbet? Det med underbara kollegor, en bra chef och bra förmåner? Genom att visa din framtida arbetsgivare att just du är rätt person.

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Hur ska ett personligt brev se ut? Metrojobb bad karriärexperten Charlotte Hågård, som bland annat skrivit Stick Ut, Ansökningsboken och CV-boken, om...

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

Experten: Så ska du absolut inte inleda ditt personliga brev

Experten: Så ska du absolut inte inleda ditt personliga brev

Enligt CV-experten Monica Renstig inleder majoriteten av svenskarna sina jobbansökningar på det här sättet.

Fler artiklar inom Personligt brev