Ett riktigt bra personligt brev kan ge dig fler jobbintervjuer!
Ett riktigt bra personligt brev kan ge dig fler jobbintervjuer!
Foto: Unsplash

7 saker du ska undvika i ditt personliga brev

Om du precis gett dig in i jobbdjungeln, utan tidigare erfarenheter, så kan det vara svårt att sticka ut i mängden av ansökningar. Ett sätt att öka dina chanser att få komma på intervju är om du skriver ett riktigt bra personligt brev.

Nya jobbsökare tenderar att göra samma typ av misstag. The Muse listade sju av dessa och hur du lättast fixar dem. 

1. Det är för långt 
Ett personligt brev är ingen uppsats. Bara en hel sida är för mycket. Skriv kort och koncist, max 250 ord. Det du ska komma ihåg att ha med är vilket jobb du vill ha, varför du är lämplig och hur du skulle utföra jobbet – kryddat med lite personlighet.

2. Överdrivet formellt
Ett för formellt språk får dig att framstå som stel och tråkig – ingenting man önskar i någon man ska jobba med i framtiden. Skriv vardagligt. Det är lättare att läsa, framstår som vänligare och mer genuint. Pröva att läsa det högt för dig själv eller någon annan innan du skickar det. Om det känns onaturligt så är det också det.

LÄS MER: 7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

3. Det låter falskt 
Du ska alltid se till att visa entusiasm för arbetet och företaget du söker till. Dock räcker det inte med att skriva ”Jag älskar (företagets namn)”. Det visar inte på att du förstår vad det är företaget egentligen gör. Se till att noggrant kolla upp vad det är företaget gör och har gjort det senaste året och påpeka vad du kan göra för att bidra. 

4. Du säljer inte dig själv 
Det är bra att vara ödmjuk, men det kan gå till överdrift. Även om du kanske inte möter alla kvalifikationer, så behöver du inte säga det. Om du inleder med ”jag vet att ni säkert har andra, mer kvalificerade kandidater” kommer personen som läser ditt personliga brev gå vidare till någon annan. Lösningen är att framstå som den absolut bästa kandidaten genom att trycka på dina bästa sidor och varför just dem är en tillgång för företaget. 

5. Du framstår som självisk 
Kom ihåg att det inte bara handlar om att du ska få ett jobb, utan att jobbet ska få en bra kollega. I ditt personliga brev ska du vara tydlig med vad du kan göra för företaget. Fråga dig själv vad du med din utbildning och erfarenhet kan bidra med. 

LÄS MER: 4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

6. Det är fullt av irrelevant information 
Har du en paragraf med hur du hittade dig själv i Asien? Stryk det. Använder du adjektiv som ”effektiv, lojal och hårt arbetande” för att beskriva dig själv? Det är inte övertygande. Även information om familj, vänner, relationsstatus och liknande kan du stryka. Det är inte relevant. Fokusera på din skicklighet, erfarenhet och historia som kan tillföra något till varför du är bäst lämpad till jobbet. 

7. Fokus på dina meriter från universitetet/ högskolan 
Dina betyg, vilken skola du gick på, vilka kurser du tog och liknande är har ingen betydelse för din arbetsgivare. Något som kan vara intressant och viktigt att ta upp är vilka aktiviteter och föreningar du medverkade i. Har du exempelvis varit involverad i en kårförening visar det på ledarskapsförmåga och teamwork, vilket de flesta arbetsplatser uppskattar.

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Metrojobbs redaktör Anna Åslund ger dig en snabbguide över hur du enkelt sätter ihop ett välformulerat och säljande personligt brev.

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

Här är orden som ger dig jobb

Här är orden som ger dig jobb

Är du strukturerad, självgående och stresstålig? Då ökar dina chanser att få jobb i dag. Det är de mest efterfrågade egenskaperna i jobbannonser, enligt...

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

Ett tränat öga kan snabbt se om en arbetssökande verkligen är intresserad av jobbet eller inte. Det menar rekryteringsexperten Sara McCord.

Fler artiklar inom Personligt brev