Sofia Wolff, förbundsjurist på Unionen, har hand om ett antal fall där kvinnor blivit diskriminerade på grund av att de har blivit gravida. 
– Många arbetsgivare arbetar verkligen hårt med dessa frågor, men tyvärr inte riktigt alla.
Sofia Wolff, förbundsjurist på Unionen, har hand om ett antal fall där kvinnor blivit diskriminerade på grund av att de har blivit gravida. – Många arbetsgivare arbetar verkligen hårt med dessa frågor, men tyvärr inte riktigt alla.
Foto: Mikael LundU/ Unsplash

Gravid på jobbet? Här är dina rättigheter!

Att bli uppsagd på grund av att du är eller planerar att bli gravid är diskriminering. Metrojobb har pratat med Unionens förbundsjurist, Sofia Wolff, om vad du kan göra ifall det händer.

Att det finns arbetsgivare som säger upp eller på annat sätt avslutar en anställning på grund av att den anställda blir gravid är tyvärr inget nytt under solen. Oftast så är det en ekonomisk fråga för arbetsgivaren.
– En del arbetsgivare tycker att det är svårt att hitta vikarier under föräldraledigheten. Små arbetsgivare tycker att det blir dyrt att behålla någon som inte kommer arbeta men ändå uppbära semesterersättning och andra anställningsförmåner under frånvaron, säger Sofia Wolff, förbundsjurist på Unionen.

Det är olagligt att säga upp någon för att denna är eller ska bli gravid, därför är det viktigt att känna till dina rättigheter och vad du kan göra ifall det skulle hända.

LÄS MER: Psykologen: Så kan vi stoppa fördomar och diskriminering inom rekrytering

Du är inte skyldig att uppge graviditet
Du behöver inte uppge att du är eller planerar på att bli gravid under varken en anställningsintervju eller under din anställning. Det finns ingen särskild tidpunkt vid vilken du måste berätta att du är gravid. Däremot så måste du meddela arbetsgivaren om din föräldraledighet minst två månader i förväg så att arbetsgivaren får en chans att ordna med en ersättare.

Fackförbundet och Diskrimineringsombudsmannen
Om du är med i en fackförening kan du vända dig dit om du har några frågor eller upplever att du har blivit diskriminerad på grund av att du är eller ska bli gravid. Är du inte med i ett fackförbund kan du kontakta Diskrimineringsombudsmannen (DO). 

LÄS MER: Fackförbunden: Så hanterar vi mobbning på arbetsplatsen

Arbetsgivaren får inte fråga
Vid anställningsintervju får arbetsgivaren inte fråga om du är eller planerar på att bli gravid. Tyvärr förekommer det ändå. Du har ingen skyldighet att svara på frågan och det är inte olagligt att ljuga, men det är inte heller att rekommendera. Du blir ju inte så populär på din nya arbetsplats om det framkommer att du har ljugit. Fråga dig istället om du verkligen vill ha tjänsten om det verkar som att det saknas förutsättningar att förena arbetslivet med familjelivet.

Kan man avtala om att inte bli gravid?
Nej. Sådana avtal är ogiltiga. En arbetsgivare får inte lägga sig i om eller när de anställda ska skaffa barn. Det förekommer dock, men då är det bra att veta att ett sådant avtal saknar rättslig verkan.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Fotografen Björn Persson reser över hela världen för att fotografera vilda djur och är aktuell med boken ”The real owners of the planet”.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

10 tecken på att du fått nog på jobbet

10 tecken på att du fått nog på jobbet

Att lämna ett jobb du inte trivs med är inte lätt. Jobb-bloggen Work Buzz listar i alla fall tio varningsklockor som skvallrar om att det är dags att...

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Vad gör jag om jag inte trivs med yrkesvalet, men inte vet vad jag vill göra istället? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Fler artiklar inom Karriär