Nellie Rolf är yogalärare och skribent. Tillsammans med illustratören Marie Ledendal har hon skapat lätta och roliga yogaövningar du kan göra på jobbet.
Nellie Rolf är yogalärare och skribent. Tillsammans med illustratören Marie Ledendal har hon skapat lätta och roliga yogaövningar du kan göra på jobbet.
Foto: Nellie Rolf/ Marie Ledendal

Yoga på jobbet – en paus i vardagen

Stel nacke? Ont i ryggen? Du är inte ensam. Metrojobb har pratat med Nellie Rolf, skribent och yogalärare, om några enkla övningar du kan göra på arbetstid.

Nellie Rolf, tillsammans med illustratören Marie Ledendal, har skapat serien Mitt yogaliv, som handlar om småbarnsförälderns Liv, som delar med sig av sin vardag, yoga och sina tankar om livet och föräldraskap. Många av oss har ett väldigt stillasittande jobb, vilket sliter på kroppen. Därför är det viktigt att ta några minuter varje dag för att sträcka på kroppen och rensa huvudet.
– Det är pausen vi så väl behöver. Vi behöver resa på oss, inte bli stillastående. Vi måste även pausa i sinnet för att kunna tänka klart och kunna hålla igång hela dagen, säger Nellie Rolf, yogalärare.

Att göra några enkla yogaövningar på jobbet kan göra susen. Det går att göra yoga överallt, menar Nellie.
– Det behöver inte vara på en yogamatta eller i en speciell lokal. Det går att göra i vardagen och på jobbet. I början kan det vara svårt att hitta lugnet. Börja med en grej och fokusera på det. Börja smått.

1. Medveten andning
Vill du ha en quick fix för att öka energin och bli mer fokuserad och effektiv? Andas. Medvetet. Så enkelt är det faktiskt. Efter endast 30 sekunder djupa och lugna andetag har stressnivåerna minskat och hjärnan börjar funka mer optimalt igen. Stanna upp en liten stund på toaletten, under lunchpromenaden, fikapausen, eller rakt upp och ner vid skrivbordet för att ta ett par djupa andetag. Det kan vara minst lika energigivande som en kopp kaffe.

2. Rotera mera
Vill du ha en kropp som är förberedd för att hänga med i svängarna? Rotera. Mera. Mjuka och långsamma rotationer stärker inte bara ryggen på det fysiska planet, det har även en lugnande och utrensande effekt och gör dig redo at ta dig an nästa utmaning som kommer i din väg.

3. Lyft blicken
Är kalendern ofta så fullbokad att du behöver ta dig från ett möte till ett annat på noll minuter, och önskar att du kunde teleportera dig två våningar upp till nästa mötesrum, helst via ett besök på toaletten? Detta är ett tips till dig. Lyft. Blicken. Lägg in en slot i kalendern för PAUS då du ställer dig upp och lyfter blicken mot himmeln... Om någon undrar vad du håller på med kan du alltid låtsas att du bestämt tror du såg en spindel i taket.

4. Upp och ner
Klockan är två på eftermiddagen, lunchkoman har nått sin kulmen och kaffet och fikabrödet lockar med löften om energi och vakenhet. Känner du igen dig? Vänd dig upp och ner. Ställ dig med fötterna stadigt på jorden och fäll dig framåt. Blodet kommer strömma till huvudet och hela baksidan av kroppen sträcks ut. Eller varför inte svinga upp benen mot en vägg i handstående, om det inte känns som överkurs? Att vara upp och ner kan lindra trötthet och mildra huvudvärk. Prova innan du tar nästa kopp kaffe.

5. Balansera mera
Nutidens sittande likställs ofta med dåtidens rökande och vem vill då vara en sittare med stela höfter, som dessutom riskerar att dö i förtid? Vad göra? Balansera. Mera. Har du suttit ner en längre stund, ställ dig upp och lyft på ena benet. Det är inte svårare än så. Överkurs är att lyfta upp armarna och låtsas sträcka dig efter något högt upp på en hylla. Att stå på ett ben förbättrar din balans samtidigt som det stärker benen och balanserar blodtrycket.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa