Sexuella trakasserier förekommer överallt. Även på jobbet. Här är sex saker din chef ska göra för att förhindra att det händer.
Sexuella trakasserier förekommer överallt. Även på jobbet. Här är sex saker din chef ska göra för att förhindra att det händer.
Foto: Markus Stymne/ IBL

6 saker en bra chef gör för att hantera sexuella trakasserier på arbetsplatsen

Metrojobb har pratat med Clara Löfvenhamn, ledarskapsutvecklare och grundare av bossbloggen, om hennes bästa tips på hur en bra chef ska hantera sexuella trakasserier.

#Metoo har tagit över sociala medier och människor världen över markerar mot sexuella trakasserier. Något vi även behöver göra på arbetsplatsen, enligt Clara Löfvenhamn.
– Saker som vi inte pratar om blir ofta större och tabubelagda. En så stor problematik som sexism på arbetsplatser är då viktig att man lyfter till ytan.

1. En bra chef är uppmärksam
Det är jätteviktigt. Hur snackar vi med och om varandra? Använder vi härskartekniker? Förminskar vi varandra? Det handlar mycket om jargongen man har och om hur värderingarna är på arbetsplatsen. En bra chef har koll. Vad är socialt accepterat hos er och vad är inte det?

2. En bra chef jobbar systematiskt
Värderingar, värdegrunder, jämställdhet. De flesta företag idag har policys kring det här. Då är frågan ifall man lever som man lär. Framförallt om företaget har en uttalad policy som sitter i en snygg ram på kontoret. Lever ni efter de regler ni själva har satt upp?

3. En bra chef säger ifrån
Om man i det större perspektivet märker att det inte står rätt till, exempelvis att några medarbetare har en speciell jargong där de använder ett nedvärderande språk, sexism och rasism så måste man bemöta det. Ta upp det till ytan. Tystnad är acceptans. Du måste säga ifrån, men håll det sakligt. Följ sedan upp. Är det något som sker systematiskt, då måste man vidta åtgärder. Då räcker det inte med att säga ifrån.

4. En bra chef ber om hjälp 
Om man som chef behöver hjälp – prata med HR-avdelningen. De är ofta experter på det här. Prata med individen som blivit drabbad och prata med den som det berör.

5. En bra chef tar det på allvar  
Utred! Dokumentera vad det är som har hänt, framförallt om det händer flera gånger. Bland det värsta du kan göra mot någon som drabbats är att sucka, himla med ögonen och vifta bort problemet. Det gäller att ta det på allvar. Bortförklaringar är inte okej. Man kan tycka att det här är ett i-landsproblem, för vi har kommit långt i vår jämställdhet, men vi har många mil kvar att gå. Sexism är fortfarande fel. Alla ska må bra på arbetsplatsen.

6. Det gäller även utanför kontorstid
Det här inte bara ett problem inom kontorets fyra väggar. Så var det en gång i tiden, men inte nu längre. Det händer på personalfester och i sociala medier. Chefsansvaret sträcker sig även dit. Om en kollega trakasserar någon på en på en personalfest så är det chefens ansvar. Det är en typ av beteende som kommer att påverka arbetssituationen. Händer det på fritiden, då kommer det att följa med till jobbet.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet