Försöker du också göra flera saker samtidigt? Det är dags att sluta med det!
Försöker du också göra flera saker samtidigt? Det är dags att sluta med det!
Foto: IBL/ Shutterstock

3 skäl till varför du ska sluta göra flera saker samtidigt

Ett vanligt citat i personliga brev är: ”Jag kan hålla många bollar i luften”. Forskning visar dock på att multitasking, att göra flera saker samtidigt, inte är något bra.

Teknologin utvecklas och många försöker hantera mer än vad de kan som resultat. Monster har listat tre skäl till varför du inte ska göra flera saker samtidigt.

Du blir mindre produktiv
Enligt American Psychological Association kostar det oss upp till 40 procent av tiden då vi kan vara produktiva när vi gör flera saker samtidigt. Detta eftersom det tar tid för oss att ställa om hjärnan när vi byter från en uppgift till en annan. Det kanske känns som om du får mer gjort, men förmodligen är det inte så. Du får det bara gjort på ett annat sätt – och inte ett så vidare bra sådant.

Paula Rizzo, som är en produktivitetsexpert, säger: ”Istället för att hoppa mellan uppgifter, avsluta det du har påbörjat.”

LÄS MER: Hjärnforskaren: Därför är inte brainstorming bra när vi vill komma på flest idéer

Du blir mindre effektiv
Även om du får saker gjort när du jonglerar flera bollar samtidigt, så är chansen att du inte får dem gjort så bra som du egentligen är kapabel till.

Robby Slaughter, som också är en produktivitetsexpert säger: ”Att göra flera saker samtidigt är det sämsta sättet att få saker gjorda. Vi fungerar som bäst när vi fokuserar på en sak i taget.”

LÄS MER: Hjärnforskaren: Att sova för lite kan vara livsfarligt 

Det kan få din hjärna att jobba långsammare
Om din hjärna försöker att hantera flera uppgifter samtidigt kan det påverka sättet du jobbar på, även när du bara fokuserar på en sak. Forskning visar på att hjärnorna på de som försöker göra flera saker samtidigt presterar sämre även när de försöker lösa en enda uppgift.

Robby Slaughter föreslår att man ska försöka gömma saker som distraherar en, sätta på sig hörlurar (även utan musik) och sätta sin mobil på ”stör ej” för att hjälpa en återfå fokus.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa