– Många var skeptiska i början. Men i slutet av veckan var de flesta positiva. Känslan efteråt var att man hade lärt känna varandra bättre, säger Karin Handin, HR-chef på Ford.
– Många var skeptiska i början. Men i slutet av veckan var de flesta positiva. Känslan efteråt var att man hade lärt känna varandra bättre, säger Karin Handin, HR-chef på Ford.
Foto: IBL/ Denny Lorentzen

Lär känna dina kollegor – byt plats med dem!

Det är lätt att fastna i rutiner. På Ford bestämde man sig för att röra om i grytan lite. Under en veckas tid bytte alla i företaget plats med varandra.

– Det var väldigt roligt! Vi som sitter i rum tyckte att det var kul att komma ut och få träffa medarbetarna och de som satt ute i kontorslandskapet tyckte det var skönt att få sitta i rummen och få lite lugn och ro, säger HR-chefen Karin Handin.

Projektet började i samband med initiativet ”dela ratten”, en kampanj som ville få män och kvinnor att dela mer jämställt på bilkörningen. På Ford ville man ta det steget längre och pröva konceptet på kontoret.
– Vi är ganska nya kollegor allihop så därför var det spännande att få lära känna varandra lite mer. Vissa dagar satt man med någon man inte kände så bra och fick lära sig om deras intressen och arbete. Under en veckas tid bytte vi platser varje dag. På morgonen när vi kom till jobbet fick vi ta en lapp med ett nummer på och så fick vi hitta platsen för dagen.

LÄS MER: Är du vän med chefen på Facebook? Så kan det påverka er relation!

Två veckor innan initiativet drog igång skickades ett mejl ut till alla kollegorna och de fick svara på en enkät om hur de bland annat kände inför att byta plats med varandra.
– Många var skeptiska i början. Men i slutet av veckan var de flesta positiva. Känslan efteråt var att man hade lärt känna varandra bättre.

LÄS MER: Experten: Så peppar du dig själv inför jobbet i höstrusket

Den största skillnaden efter det lilla experimentet märkte man var arbetsglädjen.
– Medarbete som suttit själv märkte att de gillade att sitta bland andra. Det var bra för dynamiken. Jag tror alla triggades ganska mycket av det här.

LÄS MER: Känner du dig oinspirerad på jobbet? Här är 3 tips på vad du kan göra åt det 

Karin Handin är väldigt nöjd med resultatet och ser fram emot att göra något liknande i framtiden.
– Det funkade trots allt väldigt bra. Totalt kom vi varandra närmare. Projektet bidrog till mer skratt och roliga upptåg bland oss på kontoret. Utmaningen var att hitta kollegorna man behövde prata med eftersom vi satt på olika platser varje dag. Men det gjorde ju så att vi fick lite mer motion! Nu kan vi skratta lite åt projektet. Vår vd som sitter i ett corner office med sjöutsikt var väl inte superglad i början, men erkände att det var kul. Men han var glad att vara tillbaka veckan efter.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

5 beteenden du aldrig ska tolerera från din chef

5 beteenden du aldrig ska tolerera från din chef

Härskartekniker, arbetsuppgifter som strider mot dina värderingar och tillgänglighet på helger är saker du aldrig ska acceptera.

Fler artiklar inom På jobbet