Det enda Kent Odell ångrar med sitt yrkesval är att han inte sökte sig till Kriminalvården tidigare. – Det känns bra att få göra skillnad, säger han.
Det enda Kent Odell ångrar med sitt yrkesval är att han inte sökte sig till Kriminalvården tidigare. – Det känns bra att få göra skillnad, säger han.
Foto: Kristofer Hedlund

Kriminalvårdaren Kent: ”Det är viktigt att ha en tro på att människan kan förändras”

Det handlar om att hjälpa människor att bryta en ond cirkel och hitta en ny väg framåt. Så beskriver Kent Odell sitt jobb som kriminalvårdare och han tycker att det känns bra att få göra skillnad.

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN KRIMINALVÅRDEN.


Som kriminalvårdare på Kronobergshäktet arbetar Kent Odell med att göra vardagen så bra som möjligt för människor som är misstänka för brott och väntar på rättegång. Innan han började jobba inom Kriminalvården 2009 hade han arbetat med människor inom idrottsvärlden och som ungdomstränare.

– Jag är väldigt glad att jag började här, det enda jag ångrar är att jag inte sökte mig hit tidigare. Att få möta så många olika personer med olika bakgrund som jag gör i mitt jobb är utvecklande som människa. Det känns bra att få göra skillnad, säger han.

Skapar trygga rutiner

Som kriminalvårdare arbetar han med att se till att skapa trygga rutiner och säkerställa att vardagen på häktet med måltider, promenader, städning, tvättning och eventuella gymbesök, flyter på.

– Vi snackar om allt möjligt, det är viktigt att kunna få igång ett samtal. Vi är inga psykologer men medmänniskor – och i stort handlar det om att få dessa personer att bryta ett mönster och blicka framåt. Det handlar att se bortom det eventuella brottet och istället se människan, säger han.

Inom Kriminalvården har du möjlighet att göra skillnad i människors liv. Foto: Kristofer Hedlund


Positiv människosyn

Kent Odell påpekar att en human människosyn är en förutsättning för att kunna arbeta inom Kriminalvården.

– Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, man eller kvinna – men i det här jobbet är det viktigt att ha tålamod och att tro på att människan har en potential att utvecklas och förändras, säger han.

Vem rekommenderar du söka tjänsten som kriminalvårdare – och varför?

– Jag jobbar även om handledare för praktikanter här och jag brukar säga att man passar för det här yrket om man har en human och positiv människosyn och är en bra lagspelare. I det här jobbet arbetar man alltid tillsammans med en eller flera kollegor. Vi är ett team som ställer upp för varandra och hjälps åt. Det finns också många utvecklingsmöjligheter inom Kriminalvården: man kan jobba både på häktet, på anstalt och inom frivården med olika arbetsuppgifter.

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma