Makten ligger hos konsumenterna, enligt företagarna.
Makten ligger hos konsumenterna, enligt företagarna.
Foto: Paul Botwid/ Dare the Creative/ Johan Wildros

3 företagare: Därför vill vi vara hållbara

Går det verkligen att kombinera konsumtion och hållbarhet? Metrojobb har pratat med tre egenföretagare om hur de försöker bidra till en bättre miljö och vad du som konsument kan göra.

Helenas Hållbara
Helena Wildros driver företaget Helenas Hållbara. Hon säljer boxar som innehåller hållbara produkter till huset och kroppen.
– Jag har pluggat och jobbat med miljöfrågor sedan ’93. Det har varit min röda tråd hela tiden. Innan jobbade jag som konsult, men sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar jag med boxen. Jag vill inspirera och uppmuntra andra som kanske inte är så insatta att göra hållbara val i vardagen. Det är inte alltid lätt att göra rätt och då vill jag underlätta lite. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Underskatta inte din konsumentmakt.

LÄS MER: 3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Hygglo
Ola Degerfors är en av skaparna till hemsidan hygglo.se. Där kan man hyra ut och låna varandras saker.
– Det här är ju det vi vill göra. Att vara miljövänliga. Vi tycker att saker och ting inte används tillräckligt och det ville vi göra någonting åt. Det är så mycket man köper som sedan bara slängs. Det är bättre att hyra ut det till någon som behöver. Det kan vara tält, borrmaskiner eller liknande. Vi vill minska konsumtionen och då är det ju bra att hyra ut saker eftersom man då delar på kostanden för prylen som annars aldrig används.

LÄS MER: Fem personer berättar: Så sadlade vi om i karriären

Yuhme
Alexandra och Alexander Nash är paret som startade företaget Yuhme. De producerar hållbara vattenflaskor av sockerrör. För varje vattenflaska som säljs ges det sex månaders vatten åt folk i Centralafrika.
– Vi ville starta ett företag som gjorde skillnad. Vi visste att vatten var den frågan vi ville jobba med. Det är första steget till ett drägligt liv och det är något vi tar förgivet här. Då kom vi på tanken att skapa en vattenflaska gjord på ett miljövänligt material. Sockerrör växer snabbt och det är många skördar per år. De överblivna sockerrören bränns och skapar en ånga som används för att skapa elektricitet som fabriken körs på samt resterna av gasen blir till förnybar el.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Här är egenskaperna arbetsgivarna letar efter

Här är egenskaperna arbetsgivarna letar efter

Nästan en miljon platsannonser undersöktes av Nackademin – och nästan hälften av alla söker samma egenskaper.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Henrietta Fromholtz: ”Jag har förstått att allt är möjligt”

Henrietta Fromholtz: ”Jag har förstått att allt är möjligt”

I veckans avsnitt av Misslyckandepodden gästar Henrietta Fromholtz studion och pratar om ätstörningar, utmattning och förmågan att sätta sig själv först.

Fler artiklar inom Nyheter