Makten ligger hos konsumenterna, enligt företagarna.
Makten ligger hos konsumenterna, enligt företagarna.
Foto: Paul Botwid/ Dare the Creative/ Johan Wildros

3 företagare: Därför vill vi vara hållbara

Går det verkligen att kombinera konsumtion och hållbarhet? Metrojobb har pratat med tre egenföretagare om hur de försöker bidra till en bättre miljö och vad du som konsument kan göra.

Helenas Hållbara
Helena Wildros driver företaget Helenas Hållbara. Hon säljer boxar som innehåller hållbara produkter till huset och kroppen.
– Jag har pluggat och jobbat med miljöfrågor sedan ’93. Det har varit min röda tråd hela tiden. Innan jobbade jag som konsult, men sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar jag med boxen. Jag vill inspirera och uppmuntra andra som kanske inte är så insatta att göra hållbara val i vardagen. Det är inte alltid lätt att göra rätt och då vill jag underlätta lite. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Underskatta inte din konsumentmakt.

LÄS MER: 3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Hygglo
Ola Degerfors är en av skaparna till hemsidan hygglo.se. Där kan man hyra ut och låna varandras saker.
– Det här är ju det vi vill göra. Att vara miljövänliga. Vi tycker att saker och ting inte används tillräckligt och det ville vi göra någonting åt. Det är så mycket man köper som sedan bara slängs. Det är bättre att hyra ut det till någon som behöver. Det kan vara tält, borrmaskiner eller liknande. Vi vill minska konsumtionen och då är det ju bra att hyra ut saker eftersom man då delar på kostanden för prylen som annars aldrig används.

LÄS MER: Fem personer berättar: Så sadlade vi om i karriären

Yuhme
Alexandra och Alexander Nash är paret som startade företaget Yuhme. De producerar hållbara vattenflaskor av sockerrör. För varje vattenflaska som säljs ges det sex månaders vatten åt folk i Centralafrika.
– Vi ville starta ett företag som gjorde skillnad. Vi visste att vatten var den frågan vi ville jobba med. Det är första steget till ett drägligt liv och det är något vi tar förgivet här. Då kom vi på tanken att skapa en vattenflaska gjord på ett miljövänligt material. Sockerrör växer snabbt och det är många skördar per år. De överblivna sockerrören bränns och skapar en ånga som används för att skapa elektricitet som fabriken körs på samt resterna av gasen blir till förnybar el.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Alexander Pärleros: ”Jag har mycket prestationsångest”

Alexander Pärleros: ”Jag har mycket prestationsångest”

Att nå framgång behöver inte handla om att göra karriär. Det menar entreprenören Alexander Pärleros, som i mars ger sig ut på sin första föreläsningsturné.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Investeraren Josef, 26, ska satsa 100 miljoner i svenska tech-startups

Investeraren Josef, 26, ska satsa 100 miljoner i svenska tech-startups

Sverige är en av de starkast lysande stjärnorna på techhimlen. Det menar Josef Fallesen, som är investeringsansvarig i CG partners.

Här är drömföretaget som svenskarna helst vill jobba på

Här är drömföretaget som svenskarna helst vill jobba på

Företaget som toppar listan över Sveriges mest attraktiva arbetsplats producerar bland annat toalettpapper och blöjor.

Fler artiklar inom Nyheter