På framtidens arbetsplats kommer personlighet vara det viktigaste, enligt en ny undersökning av Nackademin.
På framtidens arbetsplats kommer personlighet vara det viktigaste, enligt en ny undersökning av Nackademin.
Foto: Linda Rehlin/ IBL

Här är egenskaperna arbetsgivarna letar efter

Är du motiverad och engagerad? Bra, då har du antagligen större chans till jobb! Cirka en miljon platsannonser undersöktes av Nackademin – och nästan hälften av alla söker samma egenskaper. 

Arbetslandskapet är i ständig förändring. För att få en generell överblick på hur dagsläget ser ut undersöktes nästan en miljon olika platsannonser i olika branscher.
– Vi följer ju arbetsmarknaden utveckling. Vi kollar vilka nya yrkesroller och behov som behövs, säger Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin.

LÄS MER: Här är Sveriges bästa arbetsplatser 2017 

Årets mest eftertraktade egenskaper är desamma som föregående år. Nästan hälften av alla annonser söker efter en medarbetare som är motiverad och engagerad.
– Det är en opartisk bild av verkligheten. Vi får en rolig och tydlig bild av marknaden och det kommande kompetensbehovet. Faktiska kompetenser är sekundärt. Det viktigaste verkar vara inställningen till arbetet, säger Martina Lindgren.

LÄS MER: 10 saker Sveriges bästa arbetsplatser gör för sina anställda

En inställning kan vara svår att ändra, därför tror Martina Lindgren att trenden kommer att hålla i sig.
– Om man tittar på platsannonser idag blir det ännu viktigare att matcha ens egen personlighet. För 40-50 år sedan var det viktigast att utbilda sig och skaffa ett jobb. Nu vill man jobba med något man brinner för, säger Martina Lindgren.

LÄS MER: Här är förmånerna som lockar unga till jobben  

Av alla branscher som undersöktes stack IT-branschen ut lite extra. Detta på grund av den konstanta tekniska utvecklingen.
– Inom IT söker man främst någon som är villig att lära sig och är nyfiken. Det tror jag verkligen speglar hur snabbt utvecklingen går inom den branschen. Där behöver man som arbetstagare vara redo. Det dyker upp nya programmeringsspråk hela tiden. Har man inte viljan att lära får man svårt att hänga med, säger Martina Lindgren. 

Ellen Sundh, design technologist på Veryday, har intervjuat många människor och påpekar att personligheten alltid är det viktigaste. 
– Jag tror att alla nyckelorden beskriver hur framtidens arbetsplatser kommer vara. Under intervjuer tänker man alltid på personligheten och hur den personen skulle hantera förändringar och ansvar. Jag tror att det kommer bli ännu viktigare att välja ett yrke man brinner för i framtiden, säger Ellen Sundh. 

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Fler artiklar inom Nyheter