Charles
Charles "Chuck" O'Rear är fotografen bakom den ikoniska bakgrundsbilden "Bliss".
Foto: Microsoft/ Lufthansa

Han tog världens mest sedda bild – här är hans bästa råd till dig som vill bli fotograf

Är bilden bekant? Den prydde våra datorskärmar i närmare tio år. Charles "Chuck" O’Rear är fotografen bakom Bliss. Nu ger han Metrojobb sina bästa tips på hur du slår dig in i fotobranschen!

Chuck O’Rear började sin karriär som nyhetsreporter när han var 19 år. Det tog dock inte lång tid innan han hittade sitt riktiga kall.
– Jag insåg att jag gillade att fotografera mer än att skriva, så jag blev fotograf på en tidning i Missouri och gick sedan vidare till Los Angeles Times, säger Chuck.

LÄS MER: Gillar du att fota? Du kan tjäna pengar på din talang! 

Det var under 70-talet som Chuck kom i kontakt med National Geographic. Och där skulle han stanna de kommande 25 åren. Det var också under den tiden han skulle, av slumpen, ta kanske världens mest sedda bild. Året var 1996. Han var på väg mot San Francisco och körde förbi kullarna. Det hade nyligen stormat och grönskan var ovanligt stark. Då passade Chuck på att knäppa bilden, som senare hamnade i en bildbank och skulle inte plockas upp av Microsoft förrän fler år senare.
– Bliss-fotot kom upp någon gång 2001, men det var inte förrän långt senare den blev viktig. Runt 2014 hade bilden varit bakgrund på runt en miljard datorer. Min karriär ändrades inte direkt med bilden, men det var roligt att vara en del av.

LÄS MER: Kapten Röd kämpade för att nå drömjobbet: "Du måste vara din egen eldsjäl"

Fotografiets evolution har ändrats drastiskt i och med den tekniska utvecklingen, men enligt Chuck – till det bättre.
– Den analoga tiden känns som medeltiden. Vi kunde inte fotografera i dämpat ljus, som oftast är det mest intressanta att fota i. Jag kommer ihåg så många gånger då jag har missat det där ögonblicket på grund av att det varit för mörkt. Idag kan jag vara en mycket bättre fotograf.

LÄS MER: Olle landade drömjobbet: Ska resa jorden runt och rapportera goda nyheter 

Vad skulle du vilja ge för tips till någon som vill bli fotograf?
– Det absolut viktigaste, skulle jag säga, är att studera bortom fotografi och hitta en stil du gillar. Gå på museum och läs fotografiböcker. Hitta en fotografisk stil du gillar och vill syssla med. Vem som helst med ett intresse för att förstå andra människors känslor kan använda kameran som ett sätt att fånga de känslorna. Många stora fotografer har tidigare varit konstnärer, artister, designers eller arkitekter innan de började.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Fler artiklar inom Nyheter