Var inte en grinch under jul! Ge positiv feedback till medarbetarna och sprid lite glädje på jobbet.
Var inte en grinch under jul! Ge positiv feedback till medarbetarna och sprid lite glädje på jobbet.
Foto: Universal/Courtesy Everett Collection/IBL/ Markus Stymne

5 tips: Så kan cheferna underlätta för medarbetarna i jul

Det är mycket som ska hinnas med innan semestern och många stressar in i det sista. Metrojobb har pratat med Clara Löfenhamn, grundare av Bossbloggen, om vad cheferna kan göra för medarbetarna för att underlätta arbetet innan jul.

1. Julgåva
Julgåvan kan vara en härlig bonus som ofta är viktigare för medarbetarna än vad man kan tro. Tänk igenom vad ni vill ge era medarbetare och varför. Stämmer er gåva överens med era värderingar? Om ni pratar om exempelvis hållbarhet på företaget, så kanske man ska tänka på att gåvan till de anställda ska vara hållbar. Eller om ni tycker att hälsa är viktigt, så kanske det är bra att ge presenter som speglar det. 

LÄS MER: Sven-Erik jobbar som jultomte: ”Mitt i sommaren kallar de mig Tomten”

2. Känn av hur medarbetarna mår
Nu när det är som mest intensivt är det bra att ställa er frågorna: Hur mår ni? Går alla på knäna? Hur hanterar medarbetarna den extra stress och press som kan uppstå i arbetsbelastning inför julen? Omtanke är också en form av uppskattning, så var noga med att prata med medarbetarna om hur de mår även när tempot är högt. Nu i den sista slutspurten ger det en väldigt bra signal om hur folk hanterar stressen på arbetsplatsen. Som chef kan du låta någon gå hem en timma tidigare ifall ni ser att de mår dåligt. Eller bara ta ett litet snack vid kaffe maskinen och kolla hur de mår. 

LÄS MER: 5 karaktärsdrag: Så känner du igen en dålig chef

3. Bjud på julfika
Även om ni har det stressigt kan en så enkel sak som att ta er tid att fika tillsammans vara trevlig och stämningshöjande. Det är ju så enkelt! Det är ingen stor kostnad, och visst att det kan vara en kostad att folk inte jobbar en stund, men det är det värt. Julen är till för att vi ska umgås och ha trevligt, då känns det jättedumt för att stressa rakt in i kaklet. Pausa för att balansera! Det är bra om det går att anpassa fikat efter de anställda. Är någon allergisk eller kanske vegan? Att du som chef tar reda på det visar att du har koll och uppskattar dina medarbetare. Det är små detaljer som gör väldigt mycket.

LÄS MER: 5 tips till dig som vill bli chef

4. Säg ”bra jobbat”
Visst, ni är alla anlitade för att göra ett arbete för er månadslön, men de flesta blir glada att få höra att du uppskattar det de gör. Påminn varje medarbetare om något som de löste extra bra och tacka dem för det, den typen av uppmärksamhet och bekräftelse värmer alla i vinterkylan.

5. Fokusera på det positiva
Tänk på vad du sänder ut för beteende till dina medarbetare. Klampar du in på kontoret, stressad och helt uppe i varv? Eller är du lugn och glad och pepp? Dela med dig av en positiv energi. Som chef är du en förebild, like it or not. Folk ser hur du är, hur du agerar och det sätter standarden på vad som är okej eller inte på kontoret. Ditt humör smittar av sig.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet