Istället för att löneförhandla med chefen i enrum får medarbetarna motivera lönen de tycker att de förtjänar och därefter får kollegorna bestämma ifall det låter rimligt.
Istället för att löneförhandla med chefen i enrum får medarbetarna motivera lönen de tycker att de förtjänar och därefter får kollegorna bestämma ifall det låter rimligt.
Foto: IBL/ Mikael Johansson

Här bestämmer medarbetarna sina egna löner – och kollegornas

Hur skulle du känna inför att sätta din egen lön – och dina kollegors? På IT-företaget Meridium har man skrotat det gamla lönesamtalet och låter de anställda sköta det själva.
– En av drivkrafterna var att vi ville ha rättvisa löner, säger vd:n Mats Lindblom.

Skälet till att man ville få bort det klassiska lönesamtalet på Meridium var att skapa en organisation utan chefer.
– Vi vill ta bort hierarkin och skapa en väldigt platt organisation. Då behövde vi hitta ett alternativ till att sätta löner. Då tittade vi runt på hur man kunde göra och tog lite influenser från olika bolag runt om i världen och det resulterade i den nya modellen, säger vd:n Mats Lindblom.

LÄS MER: Så fixar du din första löneförhandling

Så, ett lönesamtal där den anställda går in till chefen i ett rum existerar inte längre. Istället får man göra anspråk på vad man vill och tror man förtjänar.
– Vi låter individen motivera den lönen man är värd och nöjd med, så får man feedback på det av sina kollegor i ens team. Det sker face-to-face. Man får feedback både kring sin motivering och löneanspråk. Därefter publiceras det på intranätet och då kan alla på företaget ge feedback.

LÄS MER: Nervös inför vårens löneförhandling? Så förbereder du dig redan nu!

Ifall medarbetaren inte får någon kritik så går lönen igenom under förutsättningen att det fungerar med budgeten.
– En person i varje team ingår i ett råd som kollar hur budgeten ser ut på företaget. De jobbar sedan fram en budget tillsammans som därefter spikas traditionellt i styrelsen.

Det var inte bara Mats själv som tog fram den nya metoden, utan hela företaget involverades i processen.
– Det är klart det fanns en oro i början. Förändringar är alltid läskiga, men efteråt så gjorde vi en uppföljning och kollade om man ville gå tillbaka till det gamla systemet där man låser in sig med en chef och förhandlar sin lön. Alla ville ha kvar det nya.

LÄS MER: Entreprenören tipsar: Så får du lyxlön innan du fyller 30

Alla i företaget vet vad alla tjänar, vilket har skapat en öppnare kultur på arbetsplatsen.
– Det är mycket transparens. Alla vet vad alla tjänar, så alla kan jämföra sig med varandra. Vi har sett en förändring. Det vi ser är att lönerna går mer in mot mitten. De som haft lägre har en ökning och de som haft högre har fått lite mindre. Lika lön för lika arbete, helt enkelt. Vi ser inga större skillnader mellan könen heller, vilket är positivt. I en enkät vi gjorde var det 90 % som tyckte att lönerna blivit mer rättvisa. Det här har skapat en positiv energi i företaget.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Youtube-stjärnan Hampus Hedström: ”Jag är så glad för min dyslexi”

Youtube-stjärnan Hampus Hedström: ”Jag är så glad för min dyslexi”

Han var 14 när han startade sitt egna företag och nu är Youtube-stjärnan aktuell med en självbiografi.

Salong betong-Danne: ”Jag lever i ett konstant misslyckande”

Salong betong-Danne: ”Jag lever i ett konstant misslyckande”

I Metrojobbs Misslyckandepodden berättar Daniel Beijner om resan med Salong Betong och varför han aldrig känner sig framgångsrik.

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Sökes: 10 000 strippor till Super Bowl-veckan

Sökes: 10 000 strippor till Super Bowl-veckan

Här strippar de för att rädda sitt flygbolag Sökes: Män som vill näcka extra som strippor Super Bowl är en av världens största idrottshändelser och...

Fler artiklar inom Nyheter