Erik Lingärde trivs som elnätsutvecklare på ESEM. – När vi planerar och utvecklar elnät kan det handla om allt från en villa till att kommunen ska bygga en ny stadsdel eller att IT-jätten Amazon etablerar sig i stan, säger han.
Erik Lingärde trivs som elnätsutvecklare på ESEM. – När vi planerar och utvecklar elnät kan det handla om allt från en villa till att kommunen ska bygga en ny stadsdel eller att IT-jätten Amazon etablerar sig i stan, säger han.
Foto: Emelie Otterbeck

Jobbet där du utvecklar och bygger för framtiden

I rollen som elnätsutvecklare på ESEM kan uppdragen handla om allt från att hjälpa en villaägare till hela kommunen. – Det är ett varierande jobb där man får träffa mycket människor, säger Erik Lingärde.

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN ESEM (ESKILSTUNA STRÄNGNÄS ENERGI OCH MILJÖ).

När 27-årige Erik Lingärde från Lund hade tagit sin civilingenjörexamen flyttade han, tillsammans med sin flickvän till Eskilstuna. På plats i den nya staden fick han möjlighet att börja som elnätsutvecklare på ESEM (Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö) – och han trivs riktigt bra på jobbet där han nu hunnit vara i två år.

– När vi planerar och utvecklar elnät kan det handla om allt från en villa till att kommunen ska bygga en ny stadsdel eller att IT-jätten Amazon etablerar sig i stan. Jag är väldigt intresserad av den här tekniken och trivs med att det är ett varierande jobb där man får träffa mycket människor, säger Erik Lingärde.

Fördel att vara lösningsorienterad

Vid större anslutningar, som när kommunen planerar ett bygge, är han med i planeringen i ett tidigt skede. Och eftersom jobben ser olika ut menar han att det i rollen är viktigt att vara lösningsorienterad, analytisk och förstås: ha den tekniska kunskapen.

– Jag tycker om att vi bygger åt oss själva. Det känns meningsfullt. Vi tänker långsiktigt, det vi planerar och ansluter ska vara i drift under lång tid framöver så det är förstås viktigt att hitta bra lösningar som fungerar över tid, säger han.

Elnätsutvecklare och eldistributionstekniker är bristyrken

Erik Lingärde har en ingenjörsexamen från Lunds universitet men säger att man i hans roll kan ha olika bakgrund; som elnätsutvecklare kan man exempelvis ha gått en yrkesutbildning inom elteknik. I sitt jobb har han en tät dialog med eldistributionsteknikerna på företaget som är fler och jobbar praktiskt med anslutning ute på fält. I dag råder det brist på båda yrkesrollerna.

– Både elnätsutvecklare och eldistributionstekniker är eftertraktade på jobbmarknaden. Det är en stabil bransch och det känns tryggt att inte ha ett modeyrke. Och det är en bra stämning här på ESEM, det är högt i tak och det är alltid okej att fråga om man undrar något.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Sökes: Vardagshjältar som vill hjälpa Stockholms medborgare

Sökes: Vardagshjältar som vill hjälpa Stockholms medborgare

Är du social, serviceinriktad och vill ha trevliga kollegor med hög kompetens? I så fall kan du vara rätt person för Kontaktcenter Stockholm som nu vill bli

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

Så vet du om det är dags att byta jobb

Så vet du om det är dags att byta jobb

Under sommaren är det många som funderar på livet och karriären. Har du en gnagande känsla av att det är dags att byta jobb?

Så blir du en  ”digital nomad”

Så blir du en ”digital nomad”

Vad sägs om att bli ”digital nomad”? Alltså, försörja dig helt via din laptop och mobiltelefon – så att du blir helt fri att jobba varifrån som helst.

Fler artiklar inom Karriär