– Idag har jag lärt mig konsten att vara mig själv uppe på scen, istället för en nervös och rädd version av mig själv, säger Elaine Eksvärd.
– Idag har jag lärt mig konsten att vara mig själv uppe på scen, istället för en nervös och rädd version av mig själv, säger Elaine Eksvärd.
Foto: Niklas Lindgren.

Elaine Eksvärd: ”Min första föreläsning var helt värdelös”

Var trevlig mot alla, inse dina brister och satsa på att göra allt tio gånger bättre nästa gång. I Metrojobbs Misslyckandepodden delar retorikexperten och författaren Elaine Eksvärd med sig av sina bästa tips för att bli framgångsrik.

Att Elaine Eksvärd skulle bli en prisad talare kändes väldigt långt borta dagen då hon gjorde sin första föreläsning 2007. I dag beskriver hon föreläsningen som ”helt värdelös” eftersom det syntes att hon led på scenen för att hon var både osäker och obekväm.
– Jag vet inte om det var ett misslyckande, men det var ett kvitto på att jag inte kunde föreläsa och att jag behövde träna. Då var det en man som kom fram till mig och sa ”Nu ska du inte tänka att du är värdelös, men du ska tänka att du har en enorm utvecklingspotential. Fundera på hur du kan göra det här tio gånger bättre”, säger Elaine Eksvärd.

LÄS MER: Bingo Rimér: ”Jag trodde att en bra idé kunde göra mig framgångsrik”

I ett nytt avsnitt av Metrojobbs Misslyckandepodden berättar hon om hur rådet fastnade i huvudet och sedan dess följt henne genom livet. I varje situation hon befinner sig i idag funderar hon alltid över hur hon kan göra det tio gånger bättre nästa gång. På det sättet tycker hon att det är ganska svårt att misslyckas.  
– Idag har jag lärt mig konsten att vara mig själv uppe på scen, istället för en nervös och rädd version av mig själv.

Hon skriver just nu på sin åttonde bok, men den här gången är det varken en handbok i retorik eller en självbiografi utan en skönlitterär bok. Elaine berättar att hon inte vet själv om hon är bra på att skriva skönlitterärt eller inte. Något hon däremot är säker på är att det alltid är bättre att våga prova istället för att låta drömmarna stanna i huvudet. Men Elaine menar också att det finns en baksida med att våga prova på allt – du måste ha förmågan att inse att du inte kan vara bra på allt. Konsten att kunna ta emot kritik är viktig om du vill nå långt, menar hon.
– Jag vill inte vara den här kraxande tjejen i Idol som inte kan sjunga men som haft en mamma som har sagt ”Du sjunger som en ängel”. Utan jag vill hellre att folk berättar ärligt att det inte är för mig. Det är bättre att jag ägnar mig åt det som jag är riktigt bra på.

LÄS MER: Annika Strandhäll: ”Jag har landat i att man inte behöver vara perfekt”

Vad är ditt bästa retoriktips som du tycker att alla borde tänka på?
– Mitt bästa retorik- och karriärtips är att vara trevlig mot precis alla, oavsett vilken position personen har i samhället. Det finns de som är trevliga mot dem som är högre upp i karriärtrappan, men de är inte så många. För att du ska lyckas behöver du många som stöttar dig och tycker att du är bra, säger Elaine Eksvärd.

LÄS MER: Hugo Rosas: ”Nyckeln till framgång är att man är olika”

Lyssna på Elaines avsnitt HÄR, på iTunes eller Acast. 

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Fler artiklar inom Nyheter