Sofi Engström känner att hon hittat rätt i sin roll som upphandlare.
Sofi Engström känner att hon hittat rätt i sin roll som upphandlare.
Foto: Emelie Otterbeck

”Jag tycker om att få vara med och påverka i stora affärer”

Sofi Engström jobbade på bank men ville göra något nytt. Nu arbetar hon som upphandlare hos ESEM i Eskilstuna och känner att hon har hittat rätt. – Det känns bra och meningsfullt att få se slutresultatet av något som man har varit med och köpt in, säger hon.

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN ESEM (ESKILSTUNA STRÄNGNÄS ENERGI OCH MILJÖ).

Att 29-åriga Sofi Engström skulle hamna i rollen som upphandlare var inget hon hade planerat. Men efter att ha jobbat på bank i några år efter att ha tagit sin kandidatexamen vid Mälardalens högskola, kände hon sig redo för att göra något nytt. När hon såg att ESEM (Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö), ett företag hon hade hört mycket gott om, letade efter en upphandlare, sökte hon tjänsten – fastän hon inte hade någon erfarenhet av rollen sedan innan.

– Det känns roligt att företaget satsar på mig och att jag får möjlighet att utvecklas. Det finns en utbildningsplan för mig här, säger Sofi Engström.

Sofi Engström uppskattar att det finns ett miljötänk på ESEM. Foto: Emelie Otterbeck.


Har en rådgivande roll

I rollen på ESEM arbetar hon främst med upphandling för affärsområdet elnät och för att kunna göra en bra affär har hon ett nära samarbete med uppdragsgivarna som vill göra en investering eller förnya ett avtal i verksamheten.

– Det kan röra sig om både små och stora investeringar och jag har en rådgivande roll där det bland annat gäller att ställa de rätta kraven och tolka lagar, säger hon.

Företag med miljötänk

Sofi Engström uppskattar att hon att hon vid varje upphandling får lära sig nya saker, att det finns ett miljötänk på företaget som genomsyrar arbetet och det är ett flexibelt jobb där hon har möjlighet att styra och planera sitt eget arbete.

– Jag tycker verkligen om att få vara med och påverka i stora affärer. Och det känns bra och meningsfullt att få se slutresultatet av något som man har varit med och köpt in. Exempelvis när det gäller avlopp och rening av dricksvatten eftersom det är något som berör människor i vardagen, säger hon.

Vem tror du passar för tjänsten?

– Man ska tycka om och ha ett sinne för att göra affärer, kunna ta till sig komplexa texter och trivas med att träffa mycket människor. I min roll är man något av en projektledare så man behöver vara bra på att kommunicera och hålla ihop alla trådar.

Det finns olika yrkesutbildningar för att bli upphandlare men Sofi Engström tror att personer med olika erfarenheter kan vara rätt för tjänsten på ESEM.

– Jag tror exempelvis att man kan passa bra för rollen om man har en ekonom- eller juridikutbildning.
 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär