En chef som kan berätta om sina egna brister och redogöra för hur företaget lever upp till sina värderingar kan vara en chef du vill jobba med.
En chef som kan berätta om sina egna brister och redogöra för hur företaget lever upp till sina värderingar kan vara en chef du vill jobba med.
Foto: Unsplash.

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Att veta om du kommer att komma överens med en blivande chef kan vara svårt att veta innan ni jobbat ihop. Men enligt Clara Löfvenhamn, som driver Bossbloggen och är ledarskapsutvecklare, kan du redan på en arbetsintervju ställa några enkla frågor till dig själv och chefen för att ta reda på det.

1. Är chefen intresserad av människor? 
När du får träffa chefen på en arbetsintervju ska du försöka ta reda på om chefen är genuint intresserad av sin omgivning. En bra chef lyssnar uppmärksamt på en intervju för att lära känna dig. Du märker snabbt om chefen bara bockar av en lång lista med intervjufrågor eller om personen faktiskt lyssnar på dina svar och ställer följdfrågor för att det finns ett intresse.

LÄS MER: 6 saker en bra chef gör för att hantera sexuella trakasserier på arbetsplatsen

2. Hur beskriver chefen sig själv?
Ställ den enkla frågan ”Hur är du som chef?”. Svaret berättar mycket om hur chefen ser på sig själv och sitt ledarskap. Om personen kan dela med sig av både sina styrkor och svagheter visar det på en god självinsikt. Den chef som framställer sig själv som en felfri person och perfekt ledare bör få varningsklockorna att ringa.  

3. Hur ser chefen på sin egen roll?
Ställ frågor om den avdelning du kan komma att jobba på, hur de jobbar där och vad chefen förväntar sig av de anställda. Det ger dig en inblick i hur insatt chefen är i det dagliga arbetet. Det är bra att veta om din potentiella chef har detaljkoll, lite lagom koll eller ingen koll alls.

LÄS MER: Googles HR-chef: Här är de vanligaste misstagen i ett cv

4. Har chefen koll på att företagets värderingar följs?
Fråga efter vilka värderingar som finns på arbetsplatsen och hur de följs. En företagspolicy för jämställdhet och mångfald kan låta bra på pappret men det viktiga är att ta reda på om de tas på allvar. Passa även på att fråga hur chefen skulle hantera olika situationer som bryter mot företagets värderingar.

5. Skulle du vilja ha personen som chef?
Viktigt att komma ihåg är att arbetsintervjun är till lika mycket för dig som för företaget. Du ska såklart sälja in dig själv hos din potentiella arbetsgivare, men arbetsgivaren ska också kunna visa upp varför det här är ett företag du vill jobba på. Detsamma gäller för chefen, fråga dig själv om du delar samma värderingar med chefen och skulle kunna tänka dig att träffa personen majoriteten av veckans alla dagar.  

LÄS MER: 8 typer av chefer som får de anställda att hata sitt jobb

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

5 Ted Talks som peppar dig inför jobbintervjun

5 Ted Talks som peppar dig inför jobbintervjun

Jobbintervjuer är ofta nervkittlande. Det är mycket som står på spel. Metrojobb har listat fem Ted Talks som peppar dig!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Ja, arbetsgivaren får fråga om du är gravid

Ja, arbetsgivaren får fråga om du är gravid

Vilka frågor får ställas på en jobbintervju? Och kan jag säga upp en medarbetare som inte har rätt utbildning för omplacering? Experten svarar.

Fler artiklar inom Anställningsintervju