Personer som lider av ett beroende, oavsett om det rör sig om alkohol, droger eller spel, blir ofta bra på att dölja sitt beteende. Det gör det svårt för omgivningen att upptäcka något.
Personer som lider av ett beroende, oavsett om det rör sig om alkohol, droger eller spel, blir ofta bra på att dölja sitt beteende. Det gör det svårt för omgivningen att upptäcka något.
Foto: Unsplash.

Är du orolig över att din kollega har alkoholproblem? Så hjälper du!

Det kan vara svårt se tecken på om en kollega lider av ett beroende, oavsett om det rör sig om alkohol, droger eller spel. Sarah Demitz Helin, vd på Ljung & Sjöberg som arbetar med alkohol- och drogrelaterade frågor på arbetsplatser, ger sina bästa tips på hur du kan hjälpa din kollega.

Det finns ungefär 5 miljoner yrkesverksamma människor i Sverige i dag. Av dem är det ungefär en halv miljon som går till jobbet varje dag med ett alkoholberoende, enligt Social research on alcohol and drugs, SORAD. Sarah Demitz Helin är vd på Ljung & Sjöberg. De arbetar tillsammans med HR-avdelningar, chefer och medarbetare på arbetsplatser runt om i Sverige med frågor som rör beroenden av alkohol, droger och spel. De hjälper företag att bygga upp rutiner för hur olika typer av beroenden ska hanteras på arbetsplatsen. De utbildar chefer och ger störd åt personer som är sjuka.

LÄS MER: Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt Sarah Demitz Helin lever många i förnekelse och söker därför inte hjälp för sina problem. Många blir bra på att dölja sitt beteende och det kan vara svårt för både familj, chefer och kollegor att upptäcka signaler på att något inte står rätt till. De allra flesta väntar in i det sista med att upp frågan med personen eftersom det finns en rädsla för att felaktigt anklaga någon för att vara till exempel alkoholist. På så vis hinner alkoholproblemen utvecklas väldigt långt innan hjälp kan kopplas in.

LÄS MER: Är din kollega på väg att bli utmattad? Så vet du – och så kan du hjälpa!

– Då har du hunnit utveckla ett beroende och då har du även en kronisk, fortskridande och dödlig sjukdom. Ett missbruk är när du börjar få negativa konsekvenser av till exempel ditt drickande. Det kan vara både sociala och arbetsrelaterade konsekvenser som att du gör bort dig på julfesten eller kommer bakfull till jobbet en eller två gånger i veckan, säger Sarah Demitz Helin.

Enligt siffror från SORAD lider 10 procent av alla yrkesverksamma svenskar av drogberoende. När det kommer till spelberoende ligger siffran på två procent, även om Sarah Demitz Helin tror att det finns många fler.
– Där finns det ett kraftigt mörkertal. Det finns ingen behandling i vår verksamhet som ökade så kraftigt under 2017 som spel. Det fullkomligt exploderade. Konsekvenserna för en person som spelar kan bli allvarliga väldigt fort. Det starkaste rådet vi kan ge till alla, familj, kollega eller chef, är att våga agera. Det är bättre att agera och ha fel, än att inte agera och ha rätt. För individen kan ditt agerande innebärande en start på en ofta livsförändrande resa.  

LÄS MER: Caroline jobbade med stresshantering – drabbades själv av utmattning

På bilden: Sarah Demitz Helin.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa