– Du måste vara som dem helt enkelt. Om du sitter helt tyst i ett möte så försvinner du, så är det oavsett om du är man eller kvinna, säger Adela Dashian om att göra karriär i finansbranschen.
– Du måste vara som dem helt enkelt. Om du sitter helt tyst i ett möte så försvinner du, så är det oavsett om du är man eller kvinna, säger Adela Dashian om att göra karriär i finansbranschen.
Foto: Privat.

Adela Dashian, 24, om karriären på Wall Street: ”Jag vill visa att tjejer också kan”

Vissa tycker inte att unga kvinnor har något att göra på Wall Street, något Adela Dashian inte kunde bry sig mindre om. För Metrojobb berättar hon om hur hon tog sig från Uppsala till finansbranschen i New york och hur hon hanterar männen som inte tycker att hon hör hemma där.

Att vara ung kvinna och jobba med investeringar på Wall Street är en ekvation som i mångas ögon inte går ihop. Men det gjorde den för 24-åriga Adela Dashian som för över tio år sedan bestämde sig för att hon skulle bli en av de kostymklädda människorna som promenerade nedför gatorna i New York när hon blev äldre.

Efter ekonomistudier i Uppsala flyttade hon som 17-åring till USA för att fortsätta sin utbildning där. Hon kom in på sin drömutbildning på universitetet Villanova och efter år av hårt studerande tog hon sin examen inom finans. Det blev vägen in på Wall Street – för ett och ett halvt år sedan landade hon jobbet som analytiker för en investmentbank i New York.

LÄS MER: Karriärtips med PR-chefen Daniel Redgert: ”Jag tjatade, tjatade och tjatade”

Under sin tid ute i arbetslivet har Adela börjat lära känna branschen men också mött många fördomar om den, främst om kvinnorna och deras roll på Wall Street. Hon tror att mångas förutfattade meningar kommer från de filmer och serier som visas om livet på Wall Street och hur personerna framställs där.
– Det finns bara män i huvudrollerna och kvinnorna är mer i bakgrunden, speciellt i media. Men jag vill visa att tjejer också kan. Det peppar mig bara mer och jag vill bli ännu bättre på det jag gör, säger Adela Dashian.

Hon jobbar på Keefe Bruyette & Woods, KBW. Där har hon koll på allt som händer inom politik och ekonomi och hjälper företag med investeringar genom att analysera risker på marknaden. Konkurrensen i branschen är stenhård men enligt Adela fungerar det som en drivkraft.
– Du måste vara som dem helt enkelt. Om du sitter helt tyst i ett möte så försvinner du, så är det oavsett om du är man eller kvinna. Du måste visa att du finns, visa att du kan och du måste våga ta för dig.

LÄS MER: 11 Ted Talks som peppar dig i karriären!

Hon har träffat män som inte sett henne i ögonen under affärsmöten och män som varnat henne för att branschen inte är en plats för kvinnor. Hon har en taktik för hur hon hanterar alla typer.
– Det är bara att stänga av helt och hållet. Det går inte att ta det personligt, då förlorar du. Det är otroligt synd att det är så men du måste göra det bästa av situationen och ha skinn på näsan.

Hon tjänar bra pengar men jobbar långa, intensiva dagar och kunde bara ta ut en veckas semester förra året. Samtidigt väger fördelarna betydligt tyngre än det hon ger upp. Det hon älskar mest med jobbet är den stora variationen och spänningen i att inte veta hur arbetsdagen kommer se ut när hon kommer in till kontoret på morgonen.
– Jag tror att du måste vara en viss typ av person för att jobba med det jag gör och ska jag göra det någon gång i livet så är det nu. Jag är inte en sådan person som kan vakna sent en lördag och bara sitta i sängen. Det här är min balans i livet.

LÄS MER: Miljardären: Här är 4 hemligheter bakom min framgång

I framtiden vill hon, förutom att starta eget bolag, vara en mentor för unga som drömmer om en karriär på Wall Street eftersom det var något hon själv saknade. Adela menar att hon haft varken inflytelserika kontakter eller pengar som hjälpt henne att komma dit hon är idag. Hennes bästa karriärtips? Att förstå att allt är möjligt.
– Bara gör det och låt aldrig någon säga att du inte kan. För det går, jag är ett exempel på att det går. För tio år sedan satt jag i vårt hus i Uppsala och drömde om det här. Jag har offrat mycket, jag har lämnat familj, mina vänner och mitt land för att nå den här drömmen. Men det här är bara början hoppas jag.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Niklas Alm har han sammanfattat några av de vanligast förekommande tipsen i böckerna som enligt många experter är nyckeln till framgång.

Experten: Så gör du en grym hisspitch

Experten: Så gör du en grym hisspitch

En hisspitch kommer från tanken på att du ska hinna sälja in dig själv eller en idé på den korta tiden du står i en hiss med någon.

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

Fler artiklar inom Karriär