Foto: Tomas Svensson

Så får du drömyrket på bara två veckor

På bara två veckor får Virons skolfotografer den utbildning de behöver för att kunna börja jobba – och både utbildade fotografer och nybörjare är välkomna. För Mathilda blev jobbet som skolfotograf tryggheten som fick henne att våga satsa på sin dröm.

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN VIRON.

Mathilda Ahlberg jobbade redan som fotograf när hon utbildade sig till skolfotograf. För henne blev det nya jobbet en trygghet som gjorde att hon vågade satsa fullt ut på frilansandet. En trygg inkomst att luta sig mot och ett roligt jobb där varje dag ser annorlunda ut.

– Det roligaste med att jobba som skolfotograf är variationen, säger hon. Ena dagen fotar man små barn som skrattar åt allt och nästa dag får man vara vuxen, ge instruktioner och ibland ha väldigt intressanta samtal med dem man fotar, säger hon.

Behöver inte ha fotoerfarenhet

Men det är inte nödvändigt att, som Mathilda, ha fotoerfarenhet sedan tidigare för att få jobba som skolfotograf. Viron utbildar själva sina fotografer och den som är social, har öga för bilder och ett intresse för teknik kan få en ny karriär – efter bara två veckors utbildning.

– Om du har intresset och en bra förmåga att möta människor så får du utbildningen hos oss, säger Torgny Karlsson, fotoansvarig på Viron.

Fördelarna med att arbeta som skolfotograf är många. Virons fotografer får gratis utbildning och jobbgaranti när de är klara. De får även använda kamera och utrustning till andra jobb – vilket gör det lättare att frilansa som fotograf inom andra områden om man vill det. Långt ifrån alla av Virons fotografer är dock frilansare – det går precis lika bra att vara anställd hos företaget.

Behöver fotografer i hela landet

Möjligheten att jobba i hela landet är en annan positiv aspekt av arbetet. Viron har skolfotografer från Luleå i norr till Ystad i söder.

– Jag började jobba längre upp i landet och när jag flyttade söderut kunde jag ta det med mig, säger Mathilda.

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Annons
Han besökte Bazaren och fick drömjobbet

Han besökte Bazaren och fick drömjobbet

Den 21–22 februari pågår mässan Bazaren – ta chansen och hitta ditt nästa steg i karriären

5 saker alla borde göra för att bidra till en bättre arbetsmiljö

5 saker alla borde göra för att bidra till en bättre arbetsmiljö

Använd ett inkluderande språk och visa att du uppskattar dina kollegor genom att berätta för dem vad du tycker att de är bra på.

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Hur ska ett personligt brev se ut? Metrojobb bad karriärexperten Charlotte Hågård, som bland annat skrivit Stick Ut, Ansökningsboken och CV-boken, om...

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Förbered dig på de här intervjufrågorna och öka chanserna. Experten Jan Kallberg: "Förvänta dig följdfrågor".

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.